Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Miesta na Zemi, ktorým sa radšej vyhnite: Blesk sem udiera najčastejšie, takmer každý deň!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SAN FRANCISCO - Vedci z Americkej geofyzikálnej únie už poznajú miesta planéty, kam blesk udiera najčastejšie. Ich zistenia sú založené na vyhodnocovaní satelitných snímok. Ak sa chcete vyhnúť bleskom na Slovensku, nechoďte do hôr v čase hroziacej búrky!

Miesto, kam blesk udiera najčastejšie, našli odborníci pri venezuelskom jazere Maracaibo. Blesk sem udiera priemerne až neuveriteľných 297 dní v roku! Ešte zaujímavejšie je, že blesk nezasahuje rozsiahle jazero, ale len jedno konkrétne miesto, a to tam, kde sa vlieva rieka Catatumbo do jazera.

Muž dostal zázračný dar priamo z nebies: Po zásahu blesku sa stal klavírnym virtuózom!

Pôvodne si vedci mysleli, že najobľúbenejším miestom blesku je mesto v africkej Rwande. Detailná analýza satelitných záberov od roku 1998 až po rok 2013 z NASA však ukázala na ústie venezuelskej rieky Maracaibo, uviedol portál Livescience.com.

Lovec búrok nakrúcal VIDEO vzdušného víru: Vtom do neho udrel blesk!

Z globálneho hľadiska sú však medzi najčastejšie zasahovanými miestami hory Mitumba v Demokratickej republike Kongo či hory v západoafrickom Kamerune. Vedci sa ale teraz zamerali na miesta, v okolí ktorých žije najmenej 1000 obyvateľov a na základe tohto porovnávania vybrali Las Lagunitas v blízkosti jazera Maracaibo. Na druhom mieste sa umiestnili Kabar a Kampen v Kongu.

Ústie venezuelskej rieky Maracaibo si blesk vyberá najčastejšie
Zobraziť galériu (3)
Ústie venezuelskej rieky Maracaibo si blesk vyberá najčastejšie  (Zdroj: google maps)

Afrika je vo všeobecnosti bleskom najzasahovanejší kontinent, pretože až 283 jej miest a obcí patrí medzi „najdoudieranejšie“ body planéty. Naopak, nejnepravdepodobnejšou oblasťou je Severná Amerika, kam blesk zablúdi skôr len  príležitostne. Z 500 najzasahovanejších miest a obcí je len 53 v Severnej Amerike. Európa sa medzi najviac „vyblýskanými“ oblasťami nenachádzala. Vo všeobecnosti si podľa vedcov blesk vyberá najmä hornaté oblasti alebo udiera v sprievode popoludňajšej búrky nad plážou či večer nad oceánom.

Miesta na Zemi, ktorým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: BúrkaBleskCatatumboMaracaiboLas Lagunitas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu