Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO len pre silné povahy: Chlapčekovi (6) dali antibiotiká, takmer ho to zabilo

Declan mal len 30-percentnú šancu na prežitie. Zobraziť galériu (2)
Declan mal len 30-percentnú šancu na prežitie. (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Šesťročný chlapček zostal takmer slepý po alergickej reakcii na antibiotiká, ktorá sa vyskytne iba v jednom prípade z milióna. Život Declana Bitmead-Ellisa z britského Surrey visel na vlásku, keď ho po užití amoxicilínu predpísaného na infekčnú angínu postihla toxická epidermálna nekrolýza. Zachvátila ho vysoká horúčka a na tele sa mu objavili bolestivé pľuzgiere.

Medicínsky zázrak: Lekári dokázali chlapčekovi (1) znovu pripevniť hlavu, oddelenú po nehode!

"Bolo to úplne desivé. Nemôžeme uveriť, že všetko sa to stalo kvôli niekoľkým malým tabletkám. Keď sa mu začali robiť pľuzgiere a lúpať koža, bolo to strašné. Nevedela som, či sa ešte niekedy vráti domov," hovorí o dňoch plných hrôzy Declanova matka Ashleigh (28). Pre portál dailymail.co.uk uviedla, že krátko po užití antibiotík sa syn sťažoval na pocit nevoľnosti. Potom sa však u neho objavila na celom tele červená vyrážka, horúčka mu stúpla na viac ako 40 stupňov Celzia a upadol do bezvedomia.

Privolaná sanitka chlapca odviezla do nemocnice v Suttone, kde chlapec kričal od bolesti, keď sa mu vytvorili pľuzgiere a olupovala sa koža. "Nemohli sme nič robiť. Zostali sme pri jeho lôžku, až kým lekári nepovedali, že ho musia vrtuľníkom previezť do špecializovanej nemocnice," dodala Ashleigh. Declan skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti v Bristole, kde mu odborníci diagnostikovali epidermálnu nekrolýzu a snažili sa ho udržať pri živote.

FOTO len pre silné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Alergická reakcia na lieky spôsobila, že imunitný systém začal bojovať proti vlastným bunkám. Lekári rodičov varovali, že ich syn má iba 30-percentnú šancu na prežitie. "Nikdy nezabudnem na okamih, kedy som prišla do jeho nemocničnej izby a prvýkrát ho zbadala. Telo bez kože, vypadané riasy, oholené vlasy. Sotva som svojho syna spoznala. Ústa mal plné pľuzgierov a len chrapčal. Kvôli horúčke mal halucinácie. Bolo to zničujúce," vysvetlila zdrvená matka.

Niekoľko dní kŕmili chlapca pomocou hadičky v nose, aby zostal hydratovaný a mal dostatok dôležitých bielkovín. Napokon sa podarilo zdravotníkom chlapca zachrániť, ale zostali mu trvalé následky. Ani po ôsmich mesiacoch nedokáže poriadne otvoriť oči a musí nosiť slnečné okuliare, aby si nepoškodil zrak ešte viac.

Viac o téme: Declan Bitmead-Ellis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu