Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Boháči sa utrhli z reťaze: Pozrite sa, čo kúpili, aj bývalý taxikár!

Boháč opäť nešetril Zobraziť galériu (8)
Boháč opäť nešetril (Zdroj: Foto: Profimedia)

BRATISLAVA - Oligarchovia si opäť prišli na svoje a pekne obohatili zbierky. Obraz Amedea Modiglianiho za takmer 160 miliónov eur, dvanásťkarátový modrý diamant za 44,4 milona eur a ďalšie diamanty za 26 miliónov eur. Takéto obrie nákupy uskutočnili tento týždeň v aukciách dvaja čínski miliardári, Liou I-Čchien zo Šanghaja a Joseph Lau z Hongkongu.

Modiglianiho Ležiaci akt sa v noci na utorok v newyorskej aukčnej sieni Christie's vydražil za 170,4 milióna dolárov (takmer 160 miliónov eur), čím sa zaradil na druhé miesto najdrahšie predaných výtvarných diel v aukciách (o púhych päť miliónov dolárov zaostal za obrazom španielskeho maliara Pabla Picassa Alžírske ženy).

Pablo Picasso, Alžírske ženy
Zobraziť galériu (8)
Pablo Picasso, Alžírske ženy  (Zdroj: SITA)

A modrý diamant Blue Moon sa v stredu v aukčnej sieni Sotheby's v Ženeve vydražil za rekordných 48,5 milióna dolárov (približne 44,4 milióna eur), čím tento šperk prekonal doterajší aukčný rekord z novembra 2010, kedy bol diamant Graff Pink predaný za 46, 2 milióna dolárov (43 milióna eur). K tomu ešte pribudol utorkový predaj šestnásťkarátového ružového diamantu v sieni Christie's za 28,5 milióna dolárov (26,6 milióna eur).

Modrý diamant
Zobraziť galériu (8)
Modrý diamant  (Zdroj: SITA)

Bývalý taxikár miluje umenie

Olej Amedea Modiglianiho s rozmermi 60 na 92 ​​centimetrov z prelomu rokov 1917-1918 kúpil bývalý taxikár a terajší miliardár Liou I-Čchien. "Kúpil som ten obraz pre naše múzeum, ktoré prevádzkujeme necelé tri roky. V zbierkach máme hlavne tradičné čínske umenie," uviedol päťdesiatjedenročný Liou v narážke na svoje Long Museum v historickom centre Šanghaja zvanom Pchu-si.

Amadeo Modigliani, Ležiaci akt
Zobraziť galériu (8)
Amadeo Modigliani, Ležiaci akt  (Zdroj: Foto: SITA)

Obraz chce na Západe prakticky neznámy čínsky zberateľ vo svojom múzeu vystaviť v roku 2017 k piatemu výročiu jeho otvorenia. Liou I-Čchien, šéf investičnej skupiny Sunline, má majetok odhadovaný časopisom Forbes v hodnote 1,4 miliardy dolárov (viac ako 1,3 miliardy eur), ktorý si zarobil na miestnej burze, otvorenej v 90. rokoch. Teraz je 136. najbohatším Číňanom.

Najprv si kúpil kalíšok

Vášnivý zberateľ umenia dal o sebe prvýkrát vedieť v apríli 2014, kedy za 36 miliónov dolárov (takmer 33,6 miliónov eur) kúpil v dražbe aukčnej siene Sotheby's v Hongkongu vzácny čínsky kalíšok na víno z obdobia dynastie Ming, ktorých je na svete známych len 19 kusov. Malý biely porcelánový kalíšok zdobený maľbou kohúta a sliepky starajúcich sa o kurčatá bol vyrobený v rokoch 1465 až 1487. Neskôr na sociálnych sieťach v Číne spravil Liou menší škandál, keď sa nechal odfotiť, ako z neho popíja.

dražba vázy z Dynastie Song
Zobraziť galériu (8)
dražba vázy z Dynastie Song  (Zdroj: Foto: Profimedia)

V posledných rokoch kúpil napríklad aj vzácnu budhistickú kaligrafiu z obdobia dynastie Ming či 800 rokov starú modrú vázu z dynastie Song. Tento rok v marci kúpil za 45 miliónov dolárov (takmer 42 miliónov eur) 600 rokov starú tibetskú hodvábnu tapisériu a nedávno si v aukcii v New Yorku zaobstaral starodávnu tibetskú sošku jogína v lotosovom sede. Liou I-Čchien vysvetľoval niektoré svoje nákupy ako formu vlastenectva, kedy chce vrátiť do Číny niektoré odvezená diela.

Diamanty pomenoval po dcére

Novým majiteľom dvanásť karátového modrého diamantu Blue Moon je súkromný zberateľ a miliardár Joseph Lau z Hongkongu. Po kúpe tento šesťdesiatštyriročný investor diamant hneď premenoval na Blue Moon of Josephine na počesť svojej sedemročnej dcéry. A už v utorok potom tento magnát v nehnuteľnostiach z bývalej britskej kolónie kúpil za 28,5 milióna dolárov (26,6 milióna eur) šestnásťkarátový ružový diamant, ktorý premenoval Sweet Josephine. A nebolo to prvýkrát, čo tento majoritný vlastník holdingu Chinese Estates, ktorého majetok je odhadovaný na 11,5 miliardy dolárov (10,7 miliardy eur), daroval svojej dcére Josephine vzácny drahokam - v roku 2009 dostala sedem karátový modrý diamant premenovaný na Star of Josephine, ktorý Lau zakúpil za 9,5 milióna dolárov (8,9 milióna eur).

Joseph Lau
Zobraziť galériu (8)
Joseph Lau  (Zdroj: Foto: Profimedia)

Lau má túto dcéru (a jedného syna) so svojou priateľkou a bývalou poradkyňou Čchan Choji-wan, ďalšie dve deti má so svojou ďalšiu partnerkou Yvonne a ďalšie dve deti s bývalou manželkou.
Dva šperky kúpil vlani aj svojej trinásťročnej dcére Zoe - takmer deseť karátový modrý diamant za 33 miliónov dolárov (takmer 31 miliónov eur) v New Yorku, ktorý premenoval na diamant Zoe, a deseť karátovú rubínovú brošňa v Hongkongu za 8,4 milióna dolárov (7,8 milióna eur). Tú nazval Zoe Red.

Paul Gauguin, Ráno
Zobraziť galériu (8)
Paul Gauguin, Ráno  (Zdroj: Foto: Profimedia)

Miliardár má ale aj problémy so zákonom. Vlani v marci bol v Macau v neprítomnosti odsúdený na päť rokov a tri mesiace za podplácanie v snahe získať výhodné stavebné parcely. Do bývalej portugalskej kolónie ale najskôr vydaný nebude, pretože Hongkong nemá s Macaom dohodu o vydávaní. Lau, ktorý je známy okrem iného aj ako zberateľ červených vín (údajne vlastní 10.000 fliaš), tiež nakupuje obrazy. Napríklad v novembri 2007 kúpil v aukcii v New Yorku obraz francúzskeho maliara Paula Gauguina Te Poipoi (Ráno) za 39,2 milióna dolárov (36,5 milióna eur).

Viac o téme: ObrazyDražbaDiamanty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu