Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Anexia, ktorej dôsledky sa rovnajú katastrofe: Ozbrojené povstanie, 87 tisíc mŕtvych

Dalajláma sa prechádza medzi ľuďmi, ktorí povstali proti čínskej porobe
Dalajláma sa prechádza medzi ľuďmi, ktorí povstali proti čínskej porobe (Zdroj: YouTube)

LHASA - Pred 65 rokmi, 7. októbra 1950, pocítila tibetská spoločnosť silu modernej armády Čínskej ľudovej republiky (ČĽR), ktorá prekročila na šiestich miestach hranice Tibetu a začala prenikať do vnútrozemia. Tibeťania totiž v roku 1949 odmietli čínsky návrh na pokojné pripojenie, s čím sa čínska komunistická vláda nezmierila.

Tibet bol pôvodne mocnou feudálnou ríšou, závislým na Číne sa stal v 13. storočí a jej súčasťou potom v roku 1751. V januári 1913 vyhlásil 13. dalajláma nezávislosť Tibetu, ktorú potvrdila tibetská duchovná i civilná správa aj v roku 1949 po vyhlásení ČĽR. Čína však trvala (a doteraz trvá) na vlastníctve Tibetu od 13. storočia.

Duchovný vodca Tibetu oslavuje:  Dalajláma prezradil, čo je zmyslom života

O rok neskôr Číňania tibetské územie anektovali. Napriek sľubu zachovania národnej a územnej autonómie sa však Tibet dočkal sústavného porušovania náboženskej slobody a základných ľudských práv. Odpor proti praktikám Číny vyvrcholil 10. marca 1959, keď v Lhase vypuklo ozbrojené povstanie. Pripojilo sa k nemu asi 20 tisíc ľudí a celá tibetská armáda, čo bolo zhruba tritisíc vojakov.

Povstanie bolo tvrdo potlačené, brutálny zásah čínskych jednotiek neprežilo 87 tisíc Tibeťanov. Dalajláma utiekol do Indie, kde ho nasledovali tisícky jeho stúpencov. Žije tam dodnes. Status čínskej autonómnej oblasti získal Tibet v septembri 1965.

Viac o téme: PovstanieČínaTibet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu