Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Superzbraň, z ktorej mali všetci strach: Neomylný likvidátor ničil všetko, čo mu prišlo do cesty

Nemecký bombardér bol považovaný za supelikvidátora Zobraziť galériu (3)
Nemecký bombardér bol považovaný za supelikvidátora (Zdroj: Sita, Profimedia.sk)

BERLÍN - Nemecký strmhlavý bombardér Junkers Ju 87, ktorý prvýkrát vzlietol 17. septembra 1935, bol predovšetkým v prvých mesiacoch vojny považovaný za superzbraň. Vďaka ich nasadeniu pri útokoch na Poľsko, Škandináviu, Belgicko, Holandsko a Francúzsko, a tiež vďaka nacistickej propagande, získali Stuky, ako bombardéry prezývali, punc neomylných likvidátorov zvolených cieľov.

O povesť jednej z najobávanejších zbraní prišli až v bitke o Anglicko, kde sa v priamej konfrontácii s britskými stíhačkami neosvedčili a ukázali sa ako veľmi zraniteľné. Luftwaffe ich však aj potom úspešne nasadzovala napríklad na Balkáne, v Stredomorí a v ZSSR.

 

Dôkaz o Hitlerovej neporaziteľnosti odhalený: Chemici Tretej ríše dávali vojakom tajnú zbraň

Prvý prototyp dvojmiestneho lietadla (pilot a strelec) bol poháňaný motorom Rolls-Royce, druhý prototyp už mal nemecký motor s výkonom 471 kW. Ten ale nezvládol let s požadovaným nákladom bômb, tak ho v roku 1938 nahradil silnejší motor s výkonom 882 kW (verzia Ju 87B) a lietadlo tak unieslo až 700 kg bômb. Stroj bol navrhnutý tak, aby dokázal prudko poklesnúť pod ostrým uhlom a zhadzovať bomby z malej výšky.

Superzbraň, z ktorej mali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Sita, Profimedia.sk)

Sériová výroba začala na jeseň 1938, po prvý raz boli Stuky nasadené v španielskej občianskej vojne. Postupne sa vyrábalo niekoľko verzií, napríklad začiatkom 40. rokov vzlietli nová verzia Ju 87D a z nej vychádzajúca protitanková Ju 87G. Počas druhej svetovej vojny sa vyrobilo okolo 6000 lietadiel Junkers Ju 87, zachovalo sa ale len niekoľko exemplárov, ktoré sú väčšinou súčasťou múzejných zbierok.

Vrak bombardéra vylovený z dna Baltiku
Zobraziť galériu (3)
Vrak bombardéra vylovený z dna Baltiku  (Zdroj: Sita, Profimedia.sk)

Viac o téme: Druhá svetová vojnaBombardérStukaJunkers Ju 87
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu