Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Deti hľadali psa na kopci a úplnou náhodou objavili Sixtínsku kaplnku praveku

Nástenná maľba v jaskyni Lascaux Zobraziť galériu (6)
Nástenná maľba v jaskyni Lascaux (Zdroj: SITA)

LASCAUX - Jaskynný komplex Lascaux, objavený neďaleko dedinky Montignac na juhozápade Francúzska, fascinuje svojou výtvarnou galériou starou podľa odhadov až 17 000 rokov. O pôsobivé nástenné maľby sa zaslúžili pravekí umelci, ktorí jaskyňu skrášlili až dvoma tisíckami kresieb vtedy žijúcich zvierat, vymyslených tvorov a ďalších abstraktných obrazov. Lascaux objavili štyria chlapci pred 75 rokmi, 12. septembra 1940.

Stalo sa tak úplne náhodne, keď deti hľadali svojho psa na kopci pri rieke Vézère. Pohľad, ktorý sa im po spustení sa do jaskyne naskytol, im vyrazil dych. Na stenách pred nimi akoby ožili vyhynuté zvieratá, ako napríklad divé kone, mamuty, tury, jelene alebo bizóny, ale aj rôzne obrazy vytvorené fantáziou. K tým najznámejším patrí preslávený jednorožec z Lascaux. "Nevytvorili sme vôbec nič," vyhlásil po vzhliadnutí malieb slávny Pablo Picasso.

Deti hľadali psa na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Deti hľadali psa na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Lascaux ani ostatné jaskyne zrejme nikdy neboli obývané. Vtedajšie populácie ich pravdepodobne vnímali ako posvätné a kultové miesta, ktoré slúžili na vykonávanie rituálov. Celkovo sa v jaskyni nachádza 600 malieb a 1500 vyrytých kresieb. Mnohé z nich sú obrovských rozmerov, niektoré až päťmetrové, a len výnimočne zobrazujú ľudskú postavu. Vedci doteraz druhovo zaradili zvieratá zo 600 obrazov, nad viacerými z nich si ale stále lámu hlavu. Špekulácie vyvoláva napríklad vták na tyči a muž s vtáčou hlavou, na ktorého sa rúti obrovský býk. V roku 2000 vyslovil profesor Michael Rappenglück z univerzity v Mníchove domnienku, že by mohlo ísť o najstaršiu mapu nočnej oblohy, čo by trochu menilo pohľad na "primitívnych" pravekých lovcov. Symboly sú známe z iných kultúr a vzťahujú sa na Zem a vesmír. "Je to mapa prehistorického kozmu. Bolo to ich nebo, plné zvierat a duchov," povedal Rappenglück.

Deti hľadali psa na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

V roku 1948 bola Lascaux otvorená verejnosti a hneď nato sa stala vyhľadávanou atrakciou. Davy ľudí ale začali unikátne maľby ohrozovať, ničil ich oxid uhličitý vydychovaný turistami. Udržať jaskynnú mikroklímu bolo ťažké. Vláda preto v roku 1963, kedy pamiatke hrozilo nenávratné poškodenie, siahla k jedinému možnému riešeniu - jaskyňu pre verejnosť uzavrela. Komplex zostal prístupný len historikom a malému počtu návštevníkov. Kvôli veľkému záujmu o jedinečnú pamiatku však francúzske úrady dali vybudovať vernú kópiu s názvom Lascaux II., teda dvoch najreprezentatívnejších a najatraktívnejších častí jaskyne - Sály býkov a Axiálneho výklenku. Replika bola otvorená v roku 1983, ročne ju navštívi asi 300 tisíc ľudí. Komplex jaskýň s maľbami je spolu s ďalšími prehistorickými pamiatkami v údolí rieky Vezere súčasťou Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Praveké galérie možno nájsť aj v iných jaskyniach po celom svete. Jednou z najznámejších je španielska Altamira či ďalšia tamojšia jaskyňa El Castillo.

Deti hľadali psa na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Deti hľadali psa na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Maľby staré až 40 tisíc rokov boli objavené aj na indonézskom ostrove Sulawesi, 35-tisícročné maľby našli v rumunskej jaskyni Coliboaia. Známe sú aj nálezy z indickej Bhimbetky, z Alžírska, Líbye, Južnej Afriky, Austrálie i Južnej Ameriky.

Viac o téme: MaľbyJaskyňaFrancúzskoLascaux
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu