Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

USA vyvinuli tajné špionážne lietadlo: Nasadili ho na ZSSR, pri testoch zahynulo 45 pilotov

Lockheed U-2
Lockheed U-2 (Zdroj: Vláda USA)

PRAHA - Pred 60 rokmi, 8. augusta 1955, prvýkrát vzlietlo americké špionážne lietadlo Lockheed U-2. Prvým pilotom stroja, ktorý sa vznesie až 30 kilometrov nad zem a z takej výšky je schopné odfotiť každý predmet o minimálnej veľkosti 90 centimetrov, bol Tony Le Vier.

Špión v ríši zla: Napínavý príbeh dvojitého agenta, ktorý zmenil priebeh II. svetovej!

Vývoj lietadla s takými schopnosťami si pritom vyžiadala neschopnosť CIA získavať informácie o Sovietskom zväze v prvých rokoch po druhej svetovej vojne. Studená vojna na začiatku 50. rokov prestrihla väčšinu kontaktov a než majstri špionáže nadviazali kontakty so svojimi zdrojmi za železnou oponou, bolo potrebné získať informácie.

Ideu špionážneho lietadla - ktoré bolo vyvíjané v rámci projektu Acquatone - posvätil prezident Eisenhower a vznikala v spolupráci CIA, amerického armádneho letectva a firmy Lockheed. Jedným z duchovných otcov lietadla potom bol Edwin Land, ktorý sa preslávil vynálezom "instatného" fotoaparátu Polaroid.

CIA neskôr priznala, že počas skúšok a prvých misií zahynulo 45 pilotov. Le Vier sa ale stal na určitú dobu posledným pilotom U-2 s americkým pasom. Lietadlo bolo tak tajné, že operatívnych pilotov vyberali z radov Američanov narodených v cudzine, aby tí sa mohli v prípade zatknutia preukázať iným než americkým pasom.

Viac o téme: Lockheed U-2Tony La Vlier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu