Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO V noci sa v Argentíne diali veci: Ohnivá guľa na oblohe vystrašila ľudí!

Ohnivá guľa na oblohe v Argentíne.
Ohnivá guľa na oblohe v Argentíne. (Zdroj: YouTube)

BUENOS AIRES - Argentínska spravodajská agentúra Telam zverejnila informácie o podozrivom meteore, ktorý bol pozorovaný počas štvrtkovej noci nielen v hlavnom meste Buenos Aires, ale aj v Cordobe, Santa Fe či San Luis. Jeho veľmi silný jas prinútil obyvateľov pozdvihnúť oči k oblohe a so zatajeným dychom sledovať jeho dráhu. Niektorí si ho nezabudli ani nakrútiť na video.

Slováci, už zajtra nastane jedinečný astronomický úkaz: Neviete, čo je Modrý Mesiac? Čítajte

Podľa planetária v Buenos Aires išlo o bolid, veľmi jasne žiariaci meteor. "Z toho, čo môžeme vidieť z rôznych fotografií, išlo o bolid, termín používaný pre obzvlášť veľké a svetlé meteory," povedal odborník z planetária Mariano Ribas a upozornil na rozsah tohto javu.

"Bolo ho jasne vidieť z mnohých miest za zatiahnutej a daždivej noci; čo vypovedá o neobvyklej jasnosti tohto objektu," uviedol. Či sa rozpadol v atmosfére, alebo padol na zem a roztrieštil sa, však zatiaľ nie je známe.

V apríli 2013 spadol meteor v severnej Argentíne a spôsobil výbuch a zemetrasenie s nízkou magnitúdou. Počas februára 2014 došlo v dôsledku pádu meteoru k miernemu zemetraseniu v Santa Fe.

Viac o téme: MeteorArgentína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu