Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Najznámejšia ufologička o paranormálnych stretnutiach: Slováci pozorujú UFO až 170-krát ročne!

Gabriela Slováková, predsedníčka SAVPJ o. z. Zobraziť galériu (4)
Gabriela Slováková, predsedníčka SAVPJ o. z. (Zdroj: Gabriela Slováková)

BRATISLAVA - K ufológii ju, paradoxne, nepriviedlo pozorovanie mimozemského telesa, ale ducha. Tento zážitok Gabrielu Slovákovú ohromil natoľko, že sa začala zaoberať paranormálnymi javmi a svojej „duchaplnej“ záľube sa snaží venovať všetok voľný čas. V rozhovore pre Topky prezradila, kde najčastejšie a ako Slováci opisujú pozorovania vesmírnych záhad.

K ufológii vás priviedlo jediné záhadné zjavenie ducha, od ktorého uplynuli už roky. Mali ste takéto šťastie aj na mimozemšťanov?

Odkedy sledujem oblohu, zopárkrát som UFO, teda neidentifikovaný lietajúci objekt, videla, ale všetky moje pozorovania, až na jedno, boli vysvetliteľné. Išlo o obrovsky objekt, ktorý nehybne visel vedľa mesiaca a ja som ho pozorovala asi 5 minút, kým sa pomaly pohol a následne obrovskou rýchlosťou vystrelil smerom k mesiacu a zmizol za ním. Spoza druhej strany mesiaca už nevyletel.

Ako často dochádza na Slovensku k pozorovaniu mimozemských objektov alebo bytostí? Dá sa hovoriť o najviac frekventovaných rokoch alebo ročných obdobiach?

Nedá sa povedať ako často, pretože veľa pozorovaní ostáva nezaznamenaných, keďže ľudia ani nevedia, že sú aj na Slovensku organizácie či skupiny ľudí, ktorí zbierajú údaje o týchto objektoch. Jediné, čo môžeme porovnať, sú údaje, ktoré má nazbierané Slovenská asociácia výskumu paranormálnych javov. My máme ročne zhruba 160 až 180 hlásení o pozorovaní UFO.  Či ide o kozmické lode, to je diskutabilne, pretože väčšinu z nich vieme identifikovať. Viac hlásení sa k nám dostáva, prirodzene, v letných mesiacoch, keď už ľudia nesedia v teple domova, ale chodia von a teda namiesto televízora sledujú aj oblohu. Pozorovania bytostí už nie sú také časté, máme zaznamenaných iba pár prípadov.

Kde ste doteraz zaznamenali najviac a najmenej pozorovaní? Máte dojem, že počet pozorovaní sa zvyšuje? Alebo je stále zhruba rovnaký?

Častý výskyt pozorovaní je pri jadrových elektrárňach, alebo aj vodných nádržiach. Na Slovensku sú to Jaslovské Bohunice, kde je asi najčastejší výskyt pozorovaní. Potom možno hovoriť o vidieku, kde nočnú oblohu neruší mestské osvetlenie. Pozorovania sú zrejme rovnaké v minulosti i teraz, rozdiel bude iba v tom, že komunikačný systém je dnes na inej úrovni ako v minulých rokoch, no a teda k nám sa dostane viac informácií, ako v minulosti.

Ako ľudia najčastejšie opisujú UFO a mimozemšťanov?

Väčšinou ľudia pozorujú na oblohe svietiace objekty, podobné hviezdam, tiež veľký čierny trojuholník a máme aj zopár hlásení, keď mal objekt tvar hviezdice. Opis mimozemšťanov je rôzny. Stretnutiu s inými entitami sa hovorí aj „stretnutie tretieho druhu“.

Najznámejšia ufologička o paranormálnych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

Spomínate si na nejaký konkrétny prípad?

Spomínam si na jeden z tých starších, ktorý už bol pred časom publikovaný. Pozorovanie, kde v podvečer v máji 1997 odchádzal pán A. z Bajča na bicykli domov. Na ľavej strane cesty  vo vzdialenosti možno 100 metrov zbadal vznášajúci sa objekt asi 5 metrov nad zemou o priemere asi 10 metrov. V tom okamihu ostal paralyzovaný, spadol na zem a nebol schopný žiadneho pohybu, ale pri plnom vedomí sledoval, čo sa deje. Objekt mal tvar šesťcípej hviezdice a žiaril zlato-bielym svetlom. Spodná časť  objektu zrazu sčervenela a pomaly z nej vyšli dve bytosti. Mali veľkú bledú hlavu a na nej po obvode tri oči, rozložené v rovnakej vzdialenosti. Mali dve ruky ukončené iba dvoma prstami, telo bolo ukončené chvostom. Bytosti sa priblížili k pánovi A., boli zhruba dvadsať metrov od neho. Asi po desiatich minútach prieskumu sa vrátili do lode a odleteli smerom na severozápad. Približne o  pol hodinu neskôr bol pravdepodobne ten istý objekt pozorovaný  v Palárikove, keď pán B. šiel na prechádzku so psom. Zrazu zbadal za dedinou vznášať sa nad poľom záhadnú loď v tvare šesťcípej hviezdy, asi 10 metrov v priemere. Rýchlo sa schoval za kríky a čakal, čo bude ďalej.  Zrazu mu začalo v ušiach nepríjemne pískať, pes začal štekať a následne sa za ním zjavili dve bytosti. Podobali sa na morského koníka, vysoké asi 1 meter s hlavou pásomnice. Mali dve končatiny zakončené nie prstami, ale akýmisi drápmi. Nemohol zo seba vydať ani hláska. Bytosti sa po chvíli vzdialili do hviezdice a odleteli smerom na východ. V ten deň tento objekt bol pozorovaný ešte viacerými obyvateľmi v Hurbanove.

Stalo sa, že ste riešili aj prípad, ktorý si niekto zámerne vymyslel a zinscenoval?

Pri spracovávaní berieme do úvahy letové dráhy lietadiel a satelitov, vojenské cvičenia a tak podobne. Ešte predtým, než začneme špekulovať nad čímkoľvek iným, musíme hľadať racionálne vysvetlenia. Hlásenia ľudí o pozorovaní UFO zhromažďujeme a vyhodnocujeme. V prvom rade prosíme svedkov, aby vyplnili dotazník o pozorovaní, kde získame informácie o pozorovaní a následne prešetríme základne údaje, ako sú prelety lietadiel, družíc a iných objektov podľa samotného popisu. Podvody a zavádzajúce hlásenia väčšinou odhalíme hneď v začiatkoch.

Objavujú sa záhadné kruhy v obilí aj na Slovensku?

Áno, ani nás neobišiel fenomén kruhov v obilí. Jeden z najstarších zdokumentovaných na Slovensku sa objavil v júli roku 1941 na poli pri dedine Hontianske Nemce v časti  Rakovec. Častý výskyt piktogramov je aj pri obci Hul. Skutočne krásny piktogram v tvare kvetu sa objavil medzi Kozárovcami a Tlmačom v roku 2009. Zaujímavosťou bolo, že piktogram, ktorý vznikol v Tlmačoch a bol približne 2 km práve od tohto, majú spolu s kruhom z Hliníku nad Hronom predpokladaný vznik v ten istý dátum, dokonca sa všetky 3 kruhy pretínajú na jednej priamke. Obrovský kvet meral na dĺžku 68 metrov a jeho obvod meral až 275 metrov! Taký zložitý kruh sa na Slovensku objavil po prvýkrát. Pri meraní magnetického poľa kompas doslova šalel. Jednoznačne bolo magnetické pole silne narušené a s kompasom to robilo doslova, čo chcelo. Neskôr boli zaslané fotografie nášmu kruhológovi Tomášovi Stankovičovi. Na Fotografiách krásne vidieť piktogram aj po takmer dvoch rokoch od jeho vzniku. Pole bolo poorané a na ňom zasiata repka olejná. A i cez repku bolo vidieť tvar už spomínaného kvetu. Ľudia mohli jeho obrysy vidieť aj v zime pod snehom!

Slávny slovenský poľný piktogram v podobe kvetu
Zobraziť galériu (4)
Slávny slovenský poľný piktogram v podobe kvetu  (Zdroj: Gabriela Slováková)

Máte skúsenosť s tým, že by nejakí Slováci vyhlasovali, že boli unesení mimozemšťanmi?

Áno, nájdu sa ja také prípady. U nás na Slovensku je táto téma ešte vždy veľkým tabu a akýchto hlásení je len zlomok. V skutočnosti je to číslo určite oveľa väčšie, ľudia sa však hanbia s takouto skúsenosťou zdôveriť. Musíme však byť opatrní, lebo zväčša ide o jedincov, ktorí chcú na seba upútať pozornosť, alebo, v tom horšom prípade, ide o chorých ľudí. Aj keď pomenej, máme aj prípady, ktoré sú síce neuveriteľne, ale svedkovia nevykazovali žiadne známky porúch či choroby.

S akými objektmi si ľudia UFO najčastejšie mýlia?

Pre nás je UFO po slovensky „neidentifikovaným lietajúcim objektom“, teda ide o úkaz na oblohe, ktorého pôvod nie je z rôznych príčin zistený. UFO je v dnešnej dobe úplne bežný jav a je ním všetko, čo letí vzduchom  a nevieme čo to bolo. Až ďalším zisťovaním sa snažíme objekt identifikovať, čo sa nám niekedy podarí, inokedy nie. Aj napriek tomu, že mnoho objektov ostane neidentifikovaných, ešte to neznamená, že sú mimozemského pôvodu. Úkazy, ktoré sa zvyknú označovať ako UFO a majú racionálne vysvetlenie, sú napríklad lietadla, družice, meteorologické balóny, meteory, rôzne atmosférické javy či len vtáky, často podsvietené slnkom a veľa iného. Môže ísť aj o skúšky alebo prelety vysoko utajovaných leteckých technológií.

V ktorých krajinách doteraz ufológovia zaznamenali najviac podivných mimozemských pozorovaní? Čo sa týka počtu hlásených pozorovaní, ako je na tom naša krajina v porovnaní s inými štátmi, napríklad s Českom?

Najviac pozorovaní pochádza z latinskoamerických krajín, veľmi často práve pri vojenských základniach. U nás téma UFO nie je rozšírená a zaoberá sa ňou iba veľmi málo ľudí, takže určite nemáme toľko pozorovaní, ako v Peru, Argentíne, Mexiku, či inde vo svete. Nevedieme štatistiky v porovnaní s inými krajinami. Snažíme sa ale otázku UFO rozšíriť medzi ľudí rôznymi osvetovými činnosťami. Dvakrát do roka usporadúvame takmer maratón víkendových prednášok, v rámci ktorých vystupujú poprední Slovenskí a tiež českí ufológovia a bádatelia s rôznymi zaujímavými témami.  Jednou z nich je aj konferencia Phoenix, vždy v prvý prázdninový víkend a koná sa pri príležitosti svetového dňa UFO.

Najznámejšia ufologička o paranormálnych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu