Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odhalili najväčšiu toxickú skládku v Európe: Prezradil ju enormný výskyt rakoviny!

Skládka v oblasti Calvi Risorta Zobraziť galériu (2)
Skládka v oblasti Calvi Risorta (Zdroj: Youtube/Pupia Campania)

NEAPOL - V oblasti tajnej skládky zaznamenali až o 80 percent vyšší výskyt rakoviny, než v celej krajine! Na mieste sa podľa polície nachádzajú až dva milióny kubických metrov nebezpečného materiálu. Skládka je taká veľká, že odborníci mohli odhadnúť jej veľkosť až po troch dňoch kopania s buldozérmi!

Vyšetrovatelia v juhotalianskom Calvi Risorta hovoria, že obrovská skládka blízko Neapolu je dielom zločineckého syndikátu, pretože drvivá väčšina odpadu nesie stopy organizovaného zločinu. Avšak odborníci dodávajú, že len samotná mafia nie je za skládku zodpovedná, hoci má na nej výrazný podiel viny. Môžu za to aj ľudia, ktorí mafii pomáhajú alebo sa s ňou obchodne spolčili.

Odborníci vyvrátili slovenské mýty o triedení odpadu: Brusel je na tom horšie ako Bratislava!

Výskum z roku 2012 potvrdil, že v oblasti, kde sa skládka nachádza, ľudia trpia nadmerným výskytom rakoviny. Ženy žijúce v okolí Neapola majú o 50 percent vyššiu šancu, že sa u nich objaví rakovina prsníka a ľudia z niektorých miest v okolí sú rakovinou postihnutí o 80 percent viac, ako uvádza celonárodný priemer.

Odhalili najväčšiu toxickú skládku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Pupia Campania, askanews )

Skládka mafii zarábala miliardy

Talianske enviromentálne združenie Legambiente upozorňuje, že juhotalianská mafia dokáže ročne zarobiť 20 miliárd eur na tom, že nelegálne pochová ťažké kovy a rakovinotvorné zlúčeniny. Odpadu sa často zbavujú v poľnohospodárskych oblastiach či lokalitách, ktoré sú určené na stavby domov.

Ekotoxikológ o nebezpečných látkach všade okolo nás: Nekupujte lacné plasty z dovozu!

Podľa policajnej správy obsahuje odokrytá skládka viac ako dva milióny kubických metrov toxického materiálu, vrátane 25 balíkov francúzskeho priemyselného odpadu a nádob s rozpúšťadlami a neapolský zločinecký syndikát „prevádzkovaním“ ilegálnej skládky zarobil ročne až stovky miliónov eur, uvádza The Independent. Monštruózna skládka zaberá asi 60 akrov a odborníci ju museli odokrývať pomocou buldozérov tri dni, aby boli schopní odhadnúť jej rozsah.

Viac o téme: SkládkaCalvi Risorta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu