Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rok 2050 bude podľa vedcov kritický: To, čo našli v črevách zvierat, je hrozné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

LONDÝN - Podľa výskumníkov z CSIRO a Imperial College je väčšina morských vtákov v ohrození života. To, čom im vedci našli v črevách, núti ľudí zamyslieť sa nad každodenným spôsobom života.

Morským vtákom vrátane albatrosov a tučniakov našli vedci v črevách zvyšky plastov. Podľa Chrisa Wilcoxa, ktorý štúdiu zverejnenú v časopise PNAS viedol, ich má aktuálne v tele takmer 60 percent druhov všetkých morských vtákov. Od roku 1960, keď vedci tento element začali v tele vtákov skúmať, je plast v organizmoch živočíchov stále bežnejší. V roku 1960 konzumovalo plasty len 5 percent vtákov, ich počet sa však v roku 2010 zvýšil na 80 percent.

Ekotoxikológ o nebezpečných látkach všade okolo nás: Nekupujte lacné plasty z dovozu!

Vedci predpovedajú, že v roku 2050 bude plast pravidelnou „potravou“ pre 99 druhov morských vtákov. Už teraz totiž odborníci odhadujú, že 90 percent z nich plasty „ochutnalo“. Majú na mysli igelitové tašky, plastové uzávery fliaš či vlákna zo syntetických odevov, ktoré sa do oceánu dostavajú z riek, kanalizácií a skládok.

Vtáky trpia zdravotnými problémami

Ak sa vtákom nežiaduce plasty dostávajú do tela, vyvolávajú u nich črevné problémy, chudnutie a niekedy aj smrť. Vedci alarmujú, že situácia poukazuje na enormnú úroveň znečistenia, pretože podľa výskumníčky Denise Hardesty sú vtáky vynikajúcim ukazovateľom zdravia ekosystému. V teréne sa podľa jej ďalších slov dokonca stretla s tým, že v črevách jediného vtáka objavila až 200 kusov plastov. Jediným riešením plastovej krízy je akútne zlepšenie odpadového hospodárstva, uvádza portál Sciencedaily.com.

Tučniaky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: PlastyVtáky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu