Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Briti ocenili našu prácu: Toto československé platidlo je štvrté najkrajšie na svete!

Stokorunová bankovka Zobraziť galériu (2)
Stokorunová bankovka (Zdroj: youtube, numismaclub.com)

LONDÝN - Československá stokorunová bankovka z roku 1961 bola v Británii označená za jednu zo šiestich vizuálne najlepších papierových platidiel na svete. Odborník na moderné meny v Britskom múzeu Thomas Hockenhull ju podľa webu britského denníka The Times zaradil vo svojom rebríčku na štvrté miesto.

Najlepšou bankovkou z hľadiska výtvarného prevedenia je podľa Hockenhulla jedna ekvádorská bankovka z roku 1944 pred anglickou bankovkou v hodnote piatich libier z roku 1887 a nemeckou bankovkou v hodnote päť miliónov mariek z roku 1923.

Briti ocenili našu prácu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube, numismaclub.com)

Briti ocenili našu prácu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube, numismaclub.com)

Hockenhull zverejnil svoj rebríček krátko potom, čo britská centrálna banka vyzvala verejnosť, aby sa zapojila do výberu umelca, ktorý dá podobu pripravovanej novej bankovke v hodnote dvadsať libier.

Prvé papierové peniaze na svete vznikli v Číne, európske bankovky sa začali vydávať v 17. storočí. Podľa denníka The Times nezohrávajú úlohu len pekné obrázky, ale aj o nositelia odkazov a myšlienok. Napríklad výjavy na papierových peniazoch štátov niekdajšieho sovietskeho bloku nezriedka podporovali ich komunistické ideály.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu