Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Situácia v Nepále mesiac po prvom zemetrasení

NEPÁL, Bhimtar, 2015 | MAGNA zdravotní pracovníci počas práce v dočasnom zdravotnom centre v dedine Bhimtar, Sindupalchowk. Copyright by Martin Bandžák/MAG
NEPÁL, Bhimtar, 2015 | MAGNA zdravotní pracovníci počas práce v dočasnom zdravotnom centre v dedine Bhimtar, Sindupalchowk. Copyright by Martin Bandžák/MAG (Zdroj: Martin Bandžák/MAG)

Sindupalchowk, Káthmandu, Bratislava, 26. mája 2015 - Prvé ničivé zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo Nepál pred mesiacom. Pár dní na to sa zem triasla opäť, tentokrát silou 7,3. Druhá vlna dokonala skazu prvých otrasov a zničila v krajine aj to, čo sa za krátky čas podarilo opraviť. Situácia ani dnes nie je zďaleka stabilizovaná. V teréne je nasadený aj slovenský humanitárny tím organizácie Magna Deti v núdzi (MAGNA).

Do dnešného dňa si obe zmetrasenia podľa odhadov vyžiadali 8 000 ľudských obetí. Viac ako 288 000 domov je zničených. Počet ľudí bez strechy nad hlavou ani nie je možné spočítať. Prvé otrasy 25. apríla zasiahli 14 zo 75 okresov. Druhú vlnu 12. mája pocítili obyvatelia v 32 okresoch. V tom čase už v krajine pôsobil aj jediný humanitárny tím zo Slovenska. Pracovníci Magna Deti v núdzi poskytujú zdravotnú a psychosociálnu pomoc v oblasti Sindupalchowk. „Zdravotnícke zariadenia sú úplne alebo čiastočne zničené,  momentálne pracujeme len v núdzovom stave - v stanoch a priamo pod holým nebom. Situácia sa príchodom dažďov bude ešte zhoršovať. Deťom hrozí oddelenie od svojich rodín kvôli vysídľovaniu. Zvyšuje sa tiež riziko násilia na ženách, obchod so ženami a dievčatami, zneužívanie a vykorisťovanie. Okrem poskytovania zdravotnej a prvej psychosociálnej pomoci preto zriaďujeme aj centrá a bezpečné kútiky pre ženy a deti, v ktorých nájdu zázemie,“ hovorí Martin Bandžák, pracovník Magna Deti v núdzi.

V súčasnosti má MAGNA v teréne dva tímy, v ďalších dňoch sa sformuje tretí. Tvoria ich medzinárodní a lokálni pracovníci. Operujeme v troch oblastiach, - Sipappokhari, Bhimtar a Badegaun. Vo všetkých troch zriaďujeme centrá, zdravotnícke a podporné stany a školiace strediská pre ďalších pracovníkov. Ide o jedno z najviac postihnutých území, na ktorom žije približne 25 000 ľudí. Približne k 17 500 z nich sa dostane pomoc od Magna Deti v núdzi. Ide o distribúciu 3 000 hygienických balíčkov, lieky a zdravotnícky materiál, s ktorými je možné poskytnúť asi 3 000 lekárskych vyšetrení, medicínske stany, zdravotnú a psychosocálnu pomoc vo forme ambulantných vyšetrení a terapeutických sedení.

V ďalších mesiacoch sa bude pomoc sústreďovať naďalej na poskytovanie zdravotnej a psychosociálnej pomoci a rozšíri sa o profesionálne školenia pre miestnych dobrovoľníkov, učiteľov a zdravotníckych pracovníkov zamerané na prevádzku podporných skupín, bezpečných centier a kútikov pre ženy a deti. „Cieľom Magna Deti v núdzi je, aby sa ľudia v zasiahnutých oblastiach postupne vyrovnali so svojou situáciou a opäť si postavili nielen svoje obydlia, ale dali si dohromady aj svoje životy. Bez odbornej pomoci by tento proces trval omnoho dlhšie,“ dopĺňa Martin Bandžák.

Priamo na aktivity Magna Deti v núdzi v Nepále môžu prispieť aj Slováci v zbierke, z ktorej všetky vyzbierané peniaze idú priamo na pomoc Nepálčanom. Najjednoduchšie je poslať SMS na číslo 836 v hodnote 5 € a to v sieťach všetkých operátorov alebo cez internet na stránke www.magna.sk. Prispieť je možné aj priamym vkladom na účet 2943004292/1100 Tatra Banka (IBAN: SK5811000000002943004292).

POMÔCŤ MÔŽETE TU A TERAZ:

  • SMS na číslo 836 (hodnota 5 Eur a platí pre všetkých operátorov)
  • Vklad na účet 2943004292/1100, Tatra Banka (IBAN:SK5811000000002943004292)
  • Online na www.magna.sk

 

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu