Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci prišli na to, ako sa z vás môže stať šťastný človek: Stačí poznať túto rovnicu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Vedci objavili matematickú rovnicu šťastia. Stačí, ak splníte zopár kritérií a výsledok sa okamžite dostaví. Je to však naozaj až také jednoduché?

Vedci tvrdia, že dokážu vypočítať pocit subjektívneho šťastia. Závisí to však od vašich očakávaní, uvádza portál Metro. Ak sa vám už pri prvom pohľade na hrôzostrašne pôsobiacu rovnicu zakrúti hlava, nebuďte nešťastní. Ak nebudete mať priveľké očakávania, udržíte sa v duševnej pohode.

Šťastie podľa matematikov závisí najmä od troch vecí. Dôležité je robiť také životné voľby, ktoré vnímame ako bezpečné a perspektívne. V rovnici ich vyjadruje skratka CR. Pod Skratkou EV sú uvedené očakávanie a výsledky rizikovejších volieb a pod RPE sa skrývajú rozdiely medzi výslednou skúsenosťou a očakávaním či chybným predpokladom. Ak sa vám podarí dohodnúť si dlho očakávanú schôdzku alebo rezervovať miesto na poslednú chvíľu v preplnenej reštaurácii, váš pocit šťastia sa automaticky zvýši.

„Ak vám však jedlo v podniku nebude chutiť tak, ako ste očakávali, pocit šťastia poklesne,“ vysvetlil Robb Rutledge z londýnskeho psychiatrického výskumného centra Univerzity Maxa Plancka.

Vedci prišli na to,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pnas.org)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu