Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prestížnu Cenu RE ENZO si v talianskej Bologni prevzali významné osobnosti

Zľava: Sochárka Jana Brisudová, Katka Cibulková, Zuzana Solieri a P. Nogová. Zobraziť galériu (18)
Zľava: Sochárka Jana Brisudová, Katka Cibulková, Zuzana Solieri a P. Nogová. (Zdroj: PR článok)

Čas je nezastaviteľný a až pri rôznych príležitostiach si často uvedomíme, ako rýchlo letí. V talianskej Bologni sa 14. marca konala "Slávnostná akadémia udeľovania cien za rozvoj slovensko-talianskych vzťahov" spojená s "5. Reprezentačným pleso Slovákov v zahraničí", ktorý patrí už tradične k významným spoločenským udalostiam.

Gala večer zorganizovalo Občianske združenie Allegra, ktoré  už  od roku 2005  prezentuje  Slovenskú republiku v Taliansku, organizovaním kultúrnych podujatí  podporujúc rozvíjanie slovensko-talianskych vzťahov na rôznych úrovniach a v rôznych oblastiach. Jej čelní predstavitelia sú Zuzana Solieri a Pierluigi Solieri. Ten dokonca za svoje aktivity v rámci prezentácie slovensko-talianskych vzťahov získal ocenenie Cavaliere di Ordine della Stella d´Italia z rúk talianskeho prezidenta Giorgia Napolitána a ministerky zahraničných vecí Talianskej republiky Federica Mogherini.

Tento zaujímavý spoločenský event  sa konal v nádhernom historickom paláci Palazzo Re Enzo, situovanom v historickom srdci Bologne. Tento rok prevzali záštitu nad podujatím  - predseda Národnej rady Slovenskej Republiky, Ministerstvo kultúry SR, Slovenský inštitút v Ríme, Ministerstvo zahraničných veci Talianskej republiky, Magistrát mesta Bologne a Región Emilia Romagna.

Hneď v úvode Dušan Jarjabek, predseda Výboru pre kultúru a médiá  NR SR, poslanec NR SR, taktiež prezident Komisie pre udeľovanie cien Re Enzo, predniesol pozdrav predsedu Národnej rady SR p. Petra Pellegriniho.

Na tomto podujatí bola druhy krát udeľovaná Cena Re Enzo, ktorá každý rok zviditeľní osobnosti, ktoré prispeli k rozvoju vzťahov medzi Slovenskou republikou a Talianskom v oblasti inštitúcii, kultúry, vzdelania, ekonómie, výskumu, šoubiznisu a športu. Cena má byť zadosťučinením pre toho, kto urobil mnoho v minulosti a robí dodnes pre vytváranie, zlepšovanie a rozvíjanie bilaterálnych vzťahov na všetkých úrovniach medzi Talianskou Republikou a Slovenskou Republikou a zároveň stimulom, podporujúcim ešte väčší rozvoj vzájomnej spolupráce, spoznávania sa a priateľstva.

Cena Re Enzo sa skladá  z Certifikátu a artefaktu, ktorý bol realizovaný slovenskou umelkyňou Jankou Brisudovou. Jej artefakt  je inšpirovaný bolonskými vežami Due Torri, ktoré sa nachádzajú priamo v srdci Bologne a patria k jej dominante.

Cena RE ENZO  bola v ročníku 2015 udelená  týmto kandidátom :
Kategória:  VZDELÁVANIE / INŠTITÚCIE
Alvaro Ravaglioli - Honorárny konzul Slovenskej republiky v Taliansku
Kategória:  UMENIE A KULTÚRA
Lucia Gardin - fotografka
Kategória:  ŠPORTOVÁ OSOBNOSŤ
Dominika Cibuľková - najúspešnejšia slovenská teniska

Prezentácia slovenskej a talianskej kultúry, hudba, inštitúcie, osobnosti a podnikatelia, to všetko boli ingrediencie tohto večera. Samozrejme nechýbala ani slávnostná večera tvorená z talianskych špecialít. Celým večerom sprevádzali Alenka Heribanová a Štefan Skrúcaný.

O nezabudnuteľný  kultúrny zážitok sa postarali neapólsky spevák Gianluca Capozzi,  sopránistka Janka Šomošiová Kallay, pianista Richard Rikkon  a Replay band.

Súčasťou večera bolo predstavenie 6 známych slovenských výtvarníkov Stanislav Kiča, Noémi Szakállová-Kolčáková, Róbert (Viktor) Némeček, Sarah Avni, Juraj Jakubisko a Martin Kállay, ktorí  venovali svoje diela do lotérie.

Občianske združenie Allegra v rámci svojich aktivít vždy prezentuje cestovný ruch. Tentokrát sa do prezentácie zapojili Bratislava Region Tourism a Emilia Romagna Turismo. Prezentovať náš región pred blížiacim sa  Expom 2015 v Miláne, bola dobrá voľba. Na prezentáciu bol použitý banner a prezentačné materiály regiónu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu