Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Osem rokov pekla: Mladík (23) je uväznený v časovej slučke, lekári sú bezradní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: emotionalaffair.org)

LONDÝN - Lekári si lámu hlavy nad študentom z Veľkej Británie, ktorý už osem rokov prežíva to isté deja vu. Má kvôli nemu pocit, že sa jeho život opakuje dookola. Snažia sa mu pomôcť, no zatiaľ sú úplne bezradní, pretože u pacienta nezistili žiadne neurologické anomálie, ako tomu v takýchto prípadoch obyčajne býva.

Mali ste niekedy pocit, že práve prežívate niečo, čo ste už v minulosti prežili? Hovorí sa tomu deja vu alebo paramnézia, čiže intenzívny pocit niečoho už predtým prežitého, videného alebo počutého. Dvadsaťtriročný mladík tvrdí, že túto skúsenosť zažíva každý deň už od roku 2007. Spočiatku pociťoval len úzkosť, a to najmä z toho, že sa nakazí baktériami. Umýval si preto veľmi často ruky a dva až trikrát denne sa sprchoval. Časom sa to ale zhoršilo a teraz je vraj uväznený v časovej slučke. Dokonca už prestal sledovať televíziu, počúvať rádio a čítať noviny, pretože verí, že to všetko už predtým videl a počul.

Angličan kvôli svojim stavom musel odísť z univerzity. Dúfal, že by mu mohol pomôcť oddych v jeho obľúbenej dovolenkovej destinácii. No nestalo sa a deja vu nie a nie zmiznúť. Práve naopak, ešte viac zosilnelo, až sa stalo únavným a vysiľujúcim.

Podľa odborníkov ide o najzvláštnejší prípad deja vu, s akým sa doteraz stretli. Muž totiž netrpí žiadnym z neurologických ochorení, ktoré boli doteraz zaznamenané u iných ľudí prežívajúcich paramnéziu. Skenovanie jeho mozgu nepreukázalo nič neobvyklé a mozgová aktivita sa tiež javila normálna. Prešiel aj psychologickými testami, ktoré sa snažili odhaliť prípadnú poruchu pamäte. Pacient ale často pociťuje úzkosť. Lekári pripomínajú, že nie je nezvyčajné, keď sa u ľudí vyskytne deja vu, častejšie a intenzívnejšie formy tohto javu ale u mnohých ľudí spôsobuje stav nazývaný temporálna epilepsia, čo je záchvat v spánkovom laloku.  Podrobnosti o tomto prípade boli zverejnené v magazíne Journal of Medical Case Reports.

Autorka správy o prípade, ktorá bola zverejnená v magazíne Journal of Medical Case Reports, píše, že skôr než len nejaký pocit známosti, ktorý je spojený s fenoménom deja vu, sa Brit sťažoval na to, že skutočne prežíva predchádzajúce skúsenosti viažuce sa s jeho pamäťou. "Deja vu sa zvykne vyskytovať ako vedľajší efekt u ľudí trpiacich epileptickými záchvatmi alebo demenciou. V tomto prípade ho ale zrejme spúšťa úzkosť. Ak sa preukáže, že je to tak, pôjde o vôbec prvý zaznamenaný prípad psychogénneho deja vu," vysvetlila doktorka Christine Wellsová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu