Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Závety slávnych ľudí: Vláda sprístupnila ich posledné vôle, jedna bizarnosť za druhou!

Charles Dickens Zobraziť galériu (5)
Charles Dickens (Zdroj: delaisse.blogspot.com)

LONDÝN - Až 41 miliónov testamentov zverejnila britská vláda. Databáza ponúka fascinujúci pohľad do života slávnych ľudí, ktorí žili a zomreli v 19. a 20. storočí. Unikátna zbierka je verejnosi prístupná, pomôže najmä historikom, ale aj laikom, ktorí sa zaujímajú o minulosť. Verejnosť sa z nej dozvie, akú poslednú vôľu mal Charles Dickens, George Orwell či tvorca Medvedíka Pú A.A. Milne.

Obrovská databáza posledných prianí siaha až do roku 1858. Teraz je k dispozícii online. O záznamy môže žiadať hocikto, sú spoplatnené sumou desať libier (približne 13 eur) a dostanú sa k vám do desiatich dní.

"Tento fascinujúci projekt nám poskytuje pohľad na obyčajných, ale aj mimoriadnych ľudí, ktorí pomohli tvarovať našu krajinu a zvyšok sveta," povedal minister Shailesh Vara pre denník The Telegraph a dodal: "Je to fantastický zdroj nielen pre rodinných historikov, ale aj pre každého, kto sa zaujíma o dejiny a známe osobnosti."

Charles Dickens

Vlastnoručne písaný testament slávneho spisovateľa Charlesa Dickensa zo dňa 12.5.1869 vyvolal v literárnych kruhoch veľké vzrušenie. Jeho posledná vôľa dokazuje dohady, že mal dlhotrvajúci pomer s mladou herečkou Nelly Ternanaovou. Ponechal jej tisíc libier (takmer 1300 eur), čo bola v tej dome vysoká suma.

Až osem tisíc libier (viac ako 10 tisíc eur) zanechal švagrinej Georgine Hogarthovej, ktorá bola jeho spoločníčkou a rovnakú sumu zanechal synom, aby sa mohli postarať o matku. Jeho priateľ John Forster dostal hodinky a možno najcennejší darček zo všetkých - Dickensove rukopisy. "Dôrazne žiadam, aby som bol pochovaný nenákladným, neokázalým a prísne súkromným spôsobom," napísal s tým, že smútoční hostia nesmú mať šatky, plášte, dlhé stuhy na klobúku "ani iné nechutné absurdnosti"." Dokonca napísal, že nechce ani žiadne smútočné oznámenie. 

Závety slávnych ľudí: Vláda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: delaisse.blogspot.com)


Beatrix Potterová

Zanechala väčšinu svojich pôvodných ilustrácií do National Trust s autorským právom k jej príbehom pre nakladateľstvo Frederick Warne & Co. Bola krátko zasnúbená s Normanom Warnerom, ktorý pracoval so svojím bratom v nakladateľstve predtým, než zomrel na leukémiu v roku 1905.

Závety slávnych ľudí: Vláda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: famousauthors.org)

George Orwell

Slávny spisovateľ, autor románu 1984, zomrel v roku 1950. Jeho poslednou vôľou bolo, aby všetky jeho poznámky, rukopisy, brožúry, výstrižky z novín a ďalšie dokumenty boli zachované.

Závety slávnych ľudí: Vláda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: SITA)

John Maynard Keynes

Známy ekonóm, držiteľ Nobelovej ceny, ktorý zomrel v roku 1946, mal opačnú požiadavku ako Orwell. Vo svojej poslednej vôli uviedol, aby jeho osobné doklady a nepublikované rukopisy boli zničené.

Závety slávnych ľudí: Vláda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: singularityweblog.com)

A.A. Milne

Pred svojou smrťou v roku 1956 spisovateľ pre deti A.A. Milne, tvorca Medvedíka Pú, napísal závet, v ktorom zanechal podiel z budúcich honorárov a autorských práv svojmu obľúbenému londýnskemu klubu a škole Westminster School.

Závety slávnych ľudí: Vláda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Wikipedia)

"Každý jeden testament spomedzi 41 miliónov je vzácny historický dokument, ktorý môže poskytnúť pozoruhodný pohľad do generácií mnohých," cituje Phila Greenwooda, obchodného riaditeľa spoločnosti Iron Mountain britský denník.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu