Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Železnice pod paľbou kritiky: Sexistická príručka šikanuje sprievodkyne, týmito radami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Francúzske štátne železnice SNCF sa stali terčom kritiky kvôli podľa niektorých sexistickému dokumentu, v ktorom radí svojim zamestnankyniam, ako byť krásne. V 36-stránkovej brožúrke sa podľa železníc nachádzajú "nevyhnutné tipy pre krásu", ako napríklad aký mejkap používať, čo nosiť na sebe a ako voňať.

Tipy na krásu sú súčasťou dokumentu o nových uniformách zamestnancov železníc. Sú v ňom napríklad vymenované prípravky, ktoré by ženy mali používať. Rúž by mala mať farbu "od nenápadnej béžovej až po jemnú červenú", obočie by malo byť udržiavané, aby ženy "zvýraznili svoj pohľad". Dezodorant by mali používať "ľahký a jemný" a šperky "diskrétne a elegantné". Ženám sa tiež odporúča lakovať si nechty farbou pastelovo ružovou alebo červenou.

Brožúrka vyvolala ostrú reakciu na internete, kde ju mnohí vo svojich komentároch označujú za "sexistickú a nemiestnu". "Len málokedy sa naštvem, ale tento článok ma úplne vytočil," okomentoval to jeden z užívateľov komunitnej siete Twitter. "A čo keď sprievodcovia nebudú chcieť mať mejkap, čo sa bude diať?" napísal iný.

Spoločnosť SNCF v reakcii na kritiku zverejnila celý dokument na internete, aby ukázala, že tipy na krásu tvoria len jeho malú časť, a že sa v ňom nachádzajú taktiež aj rady pre mužov, napríklad ohľadom udržiavania ich fúzov či fúzov. Navyše vraj veci spomenuté v dokumente nie sú povinné, ide len o odporúčanie. Kvôli negatívnym reakciám ale príručku neskôr stiahla. "Jeho nová verzia bude čoskoro k dispozícii," uviedla vo svojom vyhlásení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu