Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vystrašení Briti: Prvýkrát v histórii je najpopulárnejším menom novorodenca Muhammad!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - V čase, keď celý svet bojuje proti fundamentalistickému Islamskému štátu, zverejnili Briti rebríček najpopulárnejších detských mien v krajine. V najnovšej top stovke najčastejších britských mien sa ocitli aj arabské chlapčenské mená ako Omar, Ali a Ibrahim a z dievčenských mien najviac zaujali Maryam a Nur. Číslo jeden v zozname chlapčenských mien však udivilo absolútne všetkých!

Po celé roky bolo v Británii meno proroka Muhammada veľmi obľúbené, ale teraz zabodovalo na plnej čiare. „Nárast arabských mien v krajine dokumentuje aj nárast rozmanitosti v krajine,“ povedala Sarah Redshaw z Baby Centra pre Daily Mail.

V rebríčku populárnych mien nastali aj iné prekvapivé zmeny, keď kráľovské mená ako William a Harry tento rok ešte viac klesli na umiestnení. Ľudia svojim deťom podľa Sarah Redshaw často vyberajú mená aj podľa celebrít, ale vyhýbajú sa menám osobností, ktoré sú známe zlým alebo kontroverzným vystupovaním.

Pre mnohých je ale popularita moslimských mien spájaná s hroziacim nebezpečenstvom islamského terorizmu. Samotní Briti, paradoxne, majú strach z islamského nebezpečenstva a posielajú svojich vojakov bojovať do ohniska islamského extrémizmu.

Vystrašení Briti: Prvýkrát v
Zobraziť galériu (2)

Mená najlepších detí

Okrem zoznamu najpopulárnejších detských mien existuje aj rebríček najposlušnejších a najúspešnejších detských mien, uviedol spravodajský server News.com. Zoznam vyplynul z údajov, ktoré poskytnutlo 10 000 britských škôl. Vznikol tak rebríček, v ktorého top desiatke sa umiestnili mená tých detí, ktoré v škole vynikali. Podľa neho sú najlepší Jacobovia a dievčatá s menom Amy. Obzvlášť poslúchať a snažiť sa by sa podľa výsledkov mali najmä Josephovia a Elly, pretože by ich tento rok mohol Santa Claus obísť.

Psychológ Simon Laha z University of Melbourne’s Psychological Sciences Academic Centre tvrdí, že meno v sebe nesie veľa informácií. Podľa vedeckej štúdie, ktorú publikoval, sú ľudia s ľahko vysloviteľnými menami v živote úspešnejší. „Súvisí to s javom plynulosti. Ak je niečo ľahko vysloviteľné, považujeme to za známejšie a pozitívnejšie,“ vysvetlil psychológ.

V štúdii psychológ so svojimi spolupracovníkmi analyzoval mená 500 amerických právnikov a z porovnávania výsledkov vyplynulo, že tí, ktorí mali ľahšie vysloviteľné mená, napredovali rýchlejšie aj napriek porovnateľným vedomostiam a skúsenostiam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu