Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Divadelná Nitra sa začína o týždeň, privíta európsku a slovenskú divadelnú špičku

Zobraziť galériu (2)

Špičkové európske a slovenské divadlo sa už o týždeň stretne pod jednou strechou na 23. ročníku Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 26. septembra do 1. októbra 2014. Tvorcovia zo šiestich krajín nastolia prostredníctvom originálnych divadelných výpovedí otázku Načo umenie?, ktorá je mottom tohtoročného festivalu. V hlavnom programe si diváci uvidia 10 inscenácií z Belgicka, Česka, Maďarska, Nemecka, Slovinska aj Slovenska.

Na úvod sa publikum zoznámi s inscenáciou medzinárodne presláveného umelca. Komická opera Bez názvu č. 1 // Opera Herberta Fritscha otvorí 26. septembra 2014 Divadelnú Nitru. Legendárny berlínsky súbor Volksbühne sa na nitrianske dosky vracia po desiatich rokoch.

Hviezda maďarského divadla Béla Pintér sa na Divadelnú Nitru vráti už po tretíkrát. Po úspechoch z rokov 2007 a 2010 prinesie na scénu Cisársku TV, Uhorsko, inscenáciu s množstvom humoru, v ktorej si tvorcovia bez rešpektu berú na mušku národný boj za nezávislosť aj súčasnú politickú situáciu.

Žiadaný a oceňovaný český režisér Jan Mikulášek prinesie do Nitry najlepšiu inscenáciu roka 2013 - Zlaté šesťdesiate alebo Denník Pavla J. Divákom sa s týmto výnimočným dielom predstaví už dobre známe Divadlo na Zábradlí.

Koncert osobností – aj tak možno označiť tanečnú inscenáciu Sokol! dua medzinárodne etablovaných umelcov a dvoch kľúčových postáv slovinskej divadelnej scény – Iztoka Kovača a Janeza Janšu. Šarmantné predstavenie Sokol!, v ktorom je tanec popretkávaný spomínaním a rozprávaním, prináša vtipné úvahy o tele, o starnutí aj o tom, čo by sa stalo, keby sme si mohli opätovne „zatancovať“ svoju mladosť.

Belgické Pálenie kníh skvelého performera Pietra De Buyssera a výtvarníka Hansa Op de Beecka je na prvý pohľad rozprávkový príbeh so smutnými aj veselými príhodami medzi otcom a dcérou. Ale v priebehu rozprávania sa príbeh mení na výpoveď o dnešnom svete: kríza kapitalizmu, aféra WikiLeaks, rastúca nezamestnanosť, nespokojnosť mladých ľudí – a to všetko z pohľadu mačky!

Na Divadelnej Nitre už tradične nebudú chýbať ani domáce diela. Festivalovým divákom sa predstavia Láskavé bohyne z Činohry Slovenského národného divadla.Svedectvo krvi z dielne OZ Košické divadlo a Štátne divadlo Košice. Divadlo Andreja Bagara v Nitre vystúpi na Divadelnej Nitre s inscenáciou hry Potkany držiteľa Nobelovej ceny za literatúru Gerharta Hauptmanna. Slovenské komorné divadlo Martin predvedie na festivalovej scéne Europeanu – Stručné dejiny dvadsiateho storočia. Režisér Ján Luterán privádza divákov do impozantnej knižnice, v ktorej sa okrem množstva kníh ukrývajú aj postavy žien a mužov. Martin Čičvák prinesie na festivalové dosky Kapitál, vrcholné dielo tzv. Občianskeho cyklu Divadla Aréna, ktoré otvára tabuizované témy politických dejín Slovenska.

Všetky predstavenia sa uskutočnia v Divadle Andreja Bagara v Nitre a v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre a budú tlmočené do slovenčiny a angličtiny.

V sekcii Festival Plus, ktorá je doplnením ponuky Hlavného programu, sa predstaví ďalších päť inscenácií zo Slovenska a Česka – detská opera 216” a pol: Vesmírna odysea zo Stanice Žilina – Záriečie, svetová klasika pod divadelným šapitó Majster a Margaréta kultového súboru Teatro Tatro, súčasná tanečná inscenácia zoskupenia ALT@RT z Prahy – Terezy Ondrovej a Petra Šavela Chlapci, ktorí sa radi hrajú s bábikami a dramatizácia filmu Larsa von Triera Dogville zo Starého divadla Karola Spišáka v Nitre.

Téma Načo umenie? sa odrazí nielen v divadelných inscenáciách, ale aj v bohatom sprievodnom programe. Vo výkladoch, na citylightoch, na parkoviskách, vo fontáne, na námestí pred divadlom a na mnohých miestach Nitry sa obyvatelia i návštevníci mesta budú môcť stretnúť s rôznymi druhmi a formami umenia.

Zo zahraničného programu Divadelnej Nitry 2014:

Zo slovenského programu:

Viac na www.nitrafest.sk a www.nacoumenie.sk.

 -reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu