Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Revolúcia v zoznamovaní na Slovensku: Kontroverzný projekt buď milujete alebo nenávidíte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: dreamstop.com)

BRATISLAVA - Noel Biderman býval agentom športovcov v severnej Amerike, často bol pre nich viac ako len to. Ak bolo treba s niečím pomôcť, čokoľvek vybaviť, bol tu pre nich. Niekedy šlo aj o chúlostivé prosby, čo podnikavého muža posunulo k novej myšlienke. Exkluzívne pre Topky hovorca spoločnosti AshleyMadison porozprával, ako Biderman spustil tento šokujúco úspešný projekt.

Noel Biderman je vďaka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Mám veľký problém, moja žena príde o dva dni,“ volá mu klient. „Tak to musíte mať radosť!“ myslel si Biderman. „Nie, nerozumiete, moja "slečna" býva so mnou! Musíte pre ňu nájsť hotel a do dvoch dní jej odsťahovať veci!“ namietal hráč, ktorý zďaleka nebol jediným záletníkom, s ktorým sa pán Biderman v zamestnaní stretol.

Tak vznikla myšlienka webu AshleyMadison.com, zoznamky pre zadaných, ktorí si hľadajú milencov a milenky. Nie je to ale tak úplne celý príbeh. Poslednou kvapkou, ktorá pána Bidermana uistila v tom, že tento nápad stojí za to, bol článok jednej talianskej novinárky, ktorá v roku 2002 napísala, že internetové zoznamky upadajú.

To sa zakladateľovi momentálne najväčšieho a najúspešnejšieho online zoznamovacieho portálu v tom čase zdalo ako hlúposť. Novinárka to tvrdila vzhľadom na vlastné skúsenosti. „Bola totiž na rýchlom rande a z desiatich mužov boli traja zadaní. Preto tvrdila, že to nebude fungovať,“ vysvetľuje Christoph Kraemer, hovorca spoločnosti AshleyMadison.com.

Noel Biderman je vďaka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ako to funguje? Stránka je absolútne anonymná. Jediné, čo potrebujete, je funkčná emailová adresa a aspoň rok narodenia, všetko ostatné si môžete vymyslieť. Tvorcovia stránky varujú, aby si ľudia nedávali ako kontaktné adresy pracovný email. „Ženy sú v tomto inteligentnejšie, muži často používali pracovný mail. Dokonca si dávali rovnaké fotky, aké použili napríklad na Facebooku,“ neveriacky krúti hlavou Kraemer.

Všetky osobné informácie môžete odoslať až osobe, ktorá sa na vás nakontaktuje, a to podľa veku alebo vďaka poštovému smerovaciemu číslu. Registrácia trvá menej ako minútu, podľa štatistík sa každé 4,5 sekundy registruje nový užívateľ. Doteraz ich je viac ako 27 miliónov v 38 krajinách vrátane Japonska, Brazílie, Španielska a teraz už aj Slovenska.

„Za prvé dva týždne sa na Slovensku a v Českej republike registrovalo viac ako 3000 ľudí, z toho viac ako 1000 Slovákov,“ šokujú informáciami kompetentní. „My svojou reklamou nenútime ľudí, aby podvádzali, oni to robia, lebo vo vzťahoch nie sú šťastní,“ vysvetľuje Kraemer.

Noel Biderman je vďaka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ak si myslíte, že v niektorých krajinách sa stránka nedokáže presadiť, ste na omyle. „Slováci sú tradičnejší národ, viac navštevujú kostol. No zaujímavé je, že práve katolíci tvoria početnú skupinu našich členov, majú totiž radi dobrodružstvá. Na jednej strane preto, lebo sú zakázané. Pritom v krajinách, kde žije väčšina pobožných ľudí, tam máme najväčší úspech. Na strane druhej sú sexuálne aktívnejší, lebo na druhý deň môžu ísť do kostola a tam im bude odpustené.“

No a čo hovoria na negatívne ohlasy? „Vždy budú ľudia, ktorí budú tvrdiť, že robíme niečo zlé. Ale my sme neveru nevymysleli. Je to súčasný sociálny jav, monogamiu kritizujú aj mnohé objektívne výskumy, nie je pre ľudí prirodzená,“ myslí si Kraemer. Ťažko povedať, ako sa bude stránke AshleyMadison.com dariť v našich končinách, no doterajšia bohatá história netradičnej zoznamky nasvedčuje, že výborne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu