Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Brigádnici, pozor: Vieme, čo robiť, ak vám zamestnávateľ nechce vyplatiť mzdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Študenti, ktorí sa počas prázdnin zamestnajú, majú nárok na mzdu vo výške a v termínoch, na ktorých sa so zamestnávateľom dohodli. V prípade, že im mzdu nezaplatí, môžu podať podnet na príslušný inšpektorát práce, avšak ten za nich vymáhať mzdu na súde nemôže.

"Ak študent nedostal mzdu alebo odmenu, mal by v prvom rade zamestnávateľa na uhradenie dlžnej čiastky vyzvať, a to vždy písomne," radí hovorkyňa Národného inšpektorátu práce (NIP) Slavěna Vorobelová. Až následne, ak na výzvu nereaguje, môže na neho podať podnet na príslušný inšpektorát práce.

"Ak zamestnávateľ na výzvu nereaguje a inšpektorát zistí nedostatky, nariadi ich odstrániť, prípadne zamestnávateľovi uloží finančný postih. Upozorňujeme však, že spory o nároky z pracovnoprávnych vzťahov prejednávajú a rozhodujú jedine súdy, inšpektoráty práce mzdy z pracovných zmlúv alebo odmeny z dohôd nemôžu vymáhať, nemajú na to oprávnenie," povedala Vorobelová.

Mzda je podľa Zákonníka práce (ZP) splatná najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom sa práca vykonala. Novelou ZP, ktorá nadobudne účinnosť od 1. 7. 2014, bude aj pre prácu na základe dohôd ustanovená takáto splatnosť odmeny, doteraz nebola. Termín výplaty je zatiaľ určený len pre pracovné zmluvy, teda pracovný pomer. Pred Zákonníkom práce má však aj naďalej prednosť kolektívna zmluva, pracovná zmluva alebo dohoda.

"Ak študent vykonáva prácu v pracovnom pomere, mzda sa mu vypláca vo výplatných termínoch dohodnutých v pracovnej zmluve alebo v kolektívnej zmluve. V prípade, že uzavrel niektorú z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, odmena sa mu vypláca v termínoch dohodnutých písomne, či už v dohode o vykonaní práce, alebo v dohode o pracovnej činnosti, alebo v dohode o brigádnickej práci študentov," uzatvorila Vorobelová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu