Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V USA zatkli Slováka, ktorý páchal zverstvá v Osvienčime: Do plynu poslal tisíce Židov!

 Už 89-ročný Johann Breyer mal otca Slováka a matku Američanku, preto mohol v roku 1952 emigrovať do USA. Zobraziť galériu (3)
Už 89-ročný Johann Breyer mal otca Slováka a matku Američanku, preto mohol v roku 1952 emigrovať do USA. (Zdroj: nytimes.com)

FILADELFIA - Polícia v Spojených štátoch zadržala bývalého strážnika z koncentračného tábora v Osvienčime, ktorý sa narodil v Československu. Už 89-ročný Johann Breyer mal otca Slováka a matku Američanku, preto mohol v roku 1952 emigrovať do USA. Súd vo Filadelfii ho z väzby odmietol prepustiť aj napriek vysokému veku.

Nové dokumenty z Nemecka, ktoré Američania obdržali, dokazujú Breyerov podiel viny na vyvraždení 200-tisíc väzňov z koncentračných táborov. Jeho obhajca tvrdí, že pracoval mimo tábor. Podľa dôkazov, ktoré priniesol denník New York Times, však pôsobil Breyer priamo vo vyhladzovacom tábore Březinka.

K nacistickým SS sa údajne pripojil ešte ako 17-ročný, čo malo byť na súdnom pojednávaní použité ako poľahčujúca okolnosť. Podľa nových informácií ale nastúpil do tábora skôr, ako tvrdí jeho advokát. Americké úrady zistili, že v ich krajine žije bývalý dozorca z koncentračného tábora, už v roku 1992. Vtedy sa ho pokúsili prvýkrát deportovať, ale keďže jeho matka bola narodená v USA, nemohli ho obrať o občiansto.

 Už 89-ročný Johann
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nytimes.com)

Podľa ďalších zistení bol priamo zodpovedný za selekciu väzňov pri príchode vlakov do tábora. "Bol to skvelý chlap, ktorý kŕmil mojich psov a rozprával sa s mojimi rodičmi, vždy keď prišli na návštevu," hovorí o Breyerovi sused Ken Perkins, ktorý vedľa vojnového zločinca žije už dvadsať rokov. Breyerov obhajca stavia prípad na fakte, že jeho klient už trpí náznakmi stareckej demencie a proces si ledva uvedomuje.

Precedensom, na základe ktorého sa rozhodne o jeho osude, môže byť aj prípad iného bývalého dozorcu Johna Demjanjuka. Súdy totiž pred tromi rokmi rozhodli, že priamo za masové vraždenie môže byť odsúdený každý, kto v nacistických táboroch slúžil. Kvôli vysokému veku však napríklad Hansovi Lipschisovi (94) pred dvomi mesiacmi zrušili obvinenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu