Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozivý fenomén dneška: Sme stále viac obklopení ľuďmi, no večne sami!

Hrozivý fenomén dneška: Večne sami Zobraziť galériu (2)
Hrozivý fenomén dneška: Večne sami (Zdroj: IPcko.sk)

Vďaka výdobytkom moderných technológií sa čoraz viac skracujú vzdialenosti vo svete. Dochádza k rýchlemu prenosu informácií. Populácia sa sústredí vo veľkých mestách, v dôsledku čoho ľudia žijú husto jeden vedľa druhého. Paradoxne, sú si stále viac vzdialenejší. V mnohých prípadoch ani len netušia, ako vyzerá ich sused a s kým sa to vlastne delia o domácnosť. Možno aj to je dôvodom narastajúcich pocitov samoty, vnútornej prázdnoty a opustenosti.

„Cítila som vo svojom vnútri celé roky zvierajúci pocit, bola som uzavretá sama do seba a len sama so sebou. Čo je asi to najhoršie, čo človek môže urobiť. Moje myšlienky o mne samej, o ostatných ľuďoch, o mojej rodine a o „priateľoch“ boli skutočne reálna nočná mora. Celé roky sa v mojej mysli rozpínali iba sebaľútostivé myšlienky... iba pocit samoty, neschopnosti, vyčerpanosti a nenávisti. Nenávidela som seba samú za to, ako žijem, za to ako nežijem, iných za to že si ma nevšímajú, že ma ignorujú a využívajú. Moji spolužiaci sa často snažili so mnou rozprávať, alebo ma volali von, no ja som si vždy našla dôvod ako samej sebe vysvetliť, ako zle to oni myslia a ako ma chcú iba zosmiešniť a využiť,“ takto sa so svojím príbehom zdôverilo jedno dievča na blogu internetovej poradne IPčko.sk.

 

„Často sa od ľudí dozvedáme, že síce sú medzi mnohými ľuďmi, veľakrát sa cítia sami. I keď sú v spoločnosti priateľov, sú akoby nesvoji. Neraz sa už priznali, že svoje vzťahy považujú za prázdne, čo neskôr prenášajú aj na celý ich život, ktorý postupne pre nich stráca zmysel“, približuje fenomén súčasnej doby psychologička Jana Fibichová.

Vzťahy sú typické svojou dynamikou a nemôžeme čakať, že s každým vytvoríme pevné a nerozlučné puto. To, čo sa však stále viac objavuje, je prežívanie osamelosti, ktorá im môže na dlhú dobu vziať radosť zo života. Ako na to poukazuje terapeut Vladimír Hambálek: „Ľudia, ktorí zažili veľa trápení a utrpenia, alebo tí, ktorí nedostali v detstve zážitok toho, že sú vnímaní a porozumení, sú najčastejšie ohrození podobnými pocitmi. Potom sa často izolujú, lebo nemajú nádej, že by v nejakom vzťahu mohli zažiť niečo, čo je hodnotné a zmysluplné.“

Je možné nejako im v tomto trápení pomôcť? Psychológovia z internetovej poradne pre mladých IPčko.sk sa zhodujú v jednom: „Dôležité je nevzdať sa, hľadať činnosti, ktoré ich napĺňajú a ľudí, ktorí ich vypočujú a pochopia, aby tak vytvárali hodnotné vzťahy s druhými.“

 

Pozrite si krátke video, ktoré ponúka kľúč k pochopeniu pocitov vnútornej prázdnoty a osamelosti ľudí. Video je súčasťou osvetovej kampane „Neboj sa byť normálnym“, ktorá vyzýva ľudí hovoriť o svojich problémoch, prekonaní hanblivosti a vedie ľudí k tomu, aby sa nebáli vyhľadať pomoc.

 

Videá s ďalšími témami videoseríálu „Neboj sa byť normálnym“ nájdete na webe internetovej poradne pre mladých www.ipcko.sk.

 

- reklamný článok -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu