Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Šokujúce slová zomierajúcej ženy (24): Povedala niečo, na čo sa iní boja len pomyslieť

Kerry v kampani proti rakovine pankreasu Zobraziť galériu (5)
Kerry v kampani proti rakovine pankreasu (Zdroj: express.co.uk, Kerry Harvey)

CHICHESTER - Dvadsaťštyriročná Kerry Harveyová z anglického grófstva West Sussex, ktorú britská verejnosť pozná ako statočnú bojovníčku proti rakovine, zomrela. Jej posolstvo v boji proti zákernému zabijakovi však žije ďalej.

Akútne bolesti brucha začala Kerry pociťovať v novembri 2012. Trvalo štyri mesiace, kým lekári zistili, čo jej vlastne je. Najprv si mysleli, že problémy pacientke spôsobujú polycystické vaječníky, a tak jej predpísali len lieky proti bolesti. Lenže potom sa dostavila nechuť k jedlu a aj neznesiteľné svrbenie kože. Diagnóza nakoniec znela - rakovina pankreasu v štvrtom štádiu, ktorá sa už rozšírila aj do pečene a kostí.

"Nemohla som tomu uveriť, nebolo to súčasťou môjho plánu. Bola som taká mladá, mala som dobrú prácu a priateľa, s ktorým sme si chceli založiť rodinu," povedala Angličanka.

So snúbencom Mattom
Zobraziť galériu (5)
So snúbencom Mattom  (Zdroj: express.co.uk, Kerry Harvey)

Jej stav sa prudko zhoršoval a vlani v novembri dievčine odporučili, aby sa zamerala radšej na paliatívnu starostlivosť než na liečbu, pretože tá jej už nepomôže. Bohužiaľ mali pravdu. Kerry zomrela minulú sobotu ráno.

Šokujúce slová zomierajúcej ženy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: express.co.uk, Kerry Harvey)

Pár mesiacov pred svojou smrťou vyrozprávala bojovníčka svoj príbeh v britskej národnej televízii s cieľom zvýšiť povedomie o zákernom ochorení, z ktorého sa podarí vyliečiť len mizivému percentu pacientov. V tom čase už jej nádory vyrastali z hlavy, pŕs aj ramena.

Šokujúce slová zomierajúcej ženy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: express.co.uk, Kerry Harvey)

Harveyová raz dokonca vyhlásila, že by radšej mala rakovinu prsníka alebo rakovinu semenníkov, pretože u týchto ochorení je šanca vyzdravenia sa veľmi vysoká. Mnohých ľudí to pobúrilo, Kerry si však stála za svojím. "Viem, že som naštvala veľa ľudí tým, čo som povedala, ale je to pravda. Keby som mala rakovinu prsníka a nie pankreasu, s najväčšou pravdepodobnosťou by som teraz neumierala. Namiesto toho mi lekári dávajú už len štyri či päť mesiacov života," hájila sa.

U dievčiny nešlo o dedičnú záležitosť, pretože rakovina sa v jej rodine nevyskytuje a okrem toho žila zdravo. Ako najčastejšia príčina rakoviny pankreasu sa uvádza práve fajčenie a pitie.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa na nás rúti "prílivová vlna" rakoviny. Prečítajte si na Vyšetrení, aký veľký nárast chorých sa predpokladá do roku 2035!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu