Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Zaplňte si byt farbami!

Nebojte sa experimentovať - stena v kontrastnej farbe môže vyzdvihnúť zariadenie celej izby.
Nebojte sa experimentovať - stena v kontrastnej farbe môže vyzdvihnúť zariadenie celej izby.

Existuje niečo lepšie, ako po náročnom dni prísť domov, sadnúť si do obľúbeného kresla a chvíľku len tak nasávať vôňu domova?

K tomu však je potrebné najskôr si vytvoriť potrebnú atmosféru. Ako? No predsa správne zvolenými farbami. Nie je ani taká dôležitá farba stien, ako jej zladenie a spojenie s farbami zariadenia a doplnkov. Nový Čas vám poradí, ako docieliť harmóniu farieb.

Pri kombinovaní farieb platí niekoľko zásad. Ak ste boli celý život zvyknutí na biele steny, sotva sa budete cítiť príjemne v izbe so sýtooranžovou farbou. Ak experimentujete, začínajte radšej s pastelovejšími odtieňmi zvolenej farby. Farebný efekt docielite najmä doplnkami a dekoráciami.

Kreatívna kuchyňa


Kde to priestorové možnosti dovoľujú, je kuchyňa často srdcom celého bytu. Vyberajte také farby, ktoré sú ľahké, zároveň podporujú chuť do jedla a pôsobia pozitívne, napríklad žltá alebo červená v kombinácii s niektorou studenou farbou. Pozor na sivú - kazí chuť do jedla!

Útulná obývačka


Ak chcete v obývacej izbe najmä odpočívať, môžete zvoliť upokojujúcu zelenú. Vhodné sú však aj všetky odtiene hnedej, pastelovejšie odtiene žltej a oranžovej. To sú farby, ktoré vytvoria príjemné prostredie na prijímanie hostí, ale aj činorodé trávenie voľného času.

Detská izba


Mala by pôsobiť upokojujúco večer, ale podporovať kreativitu cez deň. Vyriešiť to môžete niekoľkými ostrovčekmi v rozdielnych farbách. Pre spací kútik modrú alebo zelenú, okolo písacieho stolíka žltú či oranžovú. Farby môžu byť aj sýtejšie. Pozor však na červenú, podporuje agresivitu.

Upokojujúca spálňa


Najvhodnejšou farbou sú všetky odtiene modrej. Pre niekoho je však príliš studená. Vtedy treba vyskúšať ružovú. Isteže nie barbiružovú! Ale takzvaná staroružová pôsobí príjemne, odbúrava agresivitu a robí ľudí citlivých k potrebám ostatných. Veľmi vhodné, ak spálňu nevyužívate len na spanie...

Účinok farieb:

žltá - pozitívne podporuje pamäť a koncentráciu, navodzuje atmosféru porozumenia a komunikácie oranžová - podporuje apetít, je priateľská, uvoľňuje a prináša pocit radosti

červená - je dynamická a agresívna, podporuje premenu látok a prekrvenie organizmu, navádza k fyzickému pohybu

ružová - upokojujúca a citlivá, odtiene ladiace do fialova pôsobia slávnostne

modrá - zväčšuje priestor, pôsobí čisto, ochladzuje a upokojuje myšlienky

zelená - prináša pokoj, bezpečie a harmóniu, zároveň je zdrojom kreativity, takže podporuje duševné činnosti


hnedá - všetky tóny pôsobia rustikálne a útulne, nemá žiadne obmedzenia na použitie v akomkoľvek priestore

biela, sivá, čierna - tzv. nulové farby, sú ideálne na kombinovanie, biela neutralizuje, priveľa čiernej zaťažuje priestor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu