Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Magazín Barbory Franekovej prirovnávajú k Vogue

Magazín Barbory Franekovej prirovnávajú k Vogue Zobraziť galériu (6)
Magazín Barbory Franekovej prirovnávajú k Vogue

Slovenské modelky a missky sa vo veľkom vrhajú do podnikania. Otvárajú butiky, reštaurácie, kluby. Barbora Franeková sa však rozhodla, že založí módny magazín. A neoľutovala to. Odborníci ani čitatelia pritom nešetria chválospevmi. Hovoria o ňom ako o slovenskom Vogue.

Barbora sa modelingu venovala od svojich 15 rokov, ale vyrástla prakticky v redakčnom prostredí, keďže bola pečená-varená vo vydavateľstkom dome, ktorý založila jej mama. „Magazín Top Fashion je prirodzeným spojením dvoch svetov, v ktorých som sa stále pohybovala – modelingového a novinárskeho. Navyše, podobne ako ďalších ľudí, aj mňa trápilo, že na Slovensku nemáme plnohodnotný módny magazín, ktorý by čitateľom v každej sezóne komplexne predstavil aktuálne módne trendy a všetky novinky, ktoré s tým súvisia. Nechcela som bulvárny plátok, ani časopis naplnený takzvanými osvedčenými radami a klebetami, na ktoré po prelistovaní okamžite zabudnete,“ vysvetľuje Barbora. Aj preto ju nesmierne potešilo, že magazín prirovnávajú k slovenskému Vogue a u mnohých ľudí majú jeho vydania svoje čestné miesto na polici s knihami.

Práca, pre ktorú by milióny dievčat vraždili

Vydávať „módnu bibliu“ však nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Pri otázke, či to v redakcii aj naozaj vyzerá ako v centrále Vogue, sa iba usmeje: „Iste, mohlo by sa zdať, že je to práca, pre ktorú by vraždili milióny dievčať, ako sa spomína v jednom nemenovanom filme. Ale ja nie som žiadna Anna Wintour a robiť módny magazín na svetovej úrovni v našich podmienkach niekedy skôr znamená pohybovať sa takmer na hrane nemožného. O to väčšie zadosťučinenie preto cítime, keď sa nám číslo vydarí. Vtedy si aj napriek prebdeným nociam povieme, že táto práca stojí za to.“

Iba top vychytávky

Barbora je CEO, čiže výkonnou riaditeľkou časopisu. Jej práca spočíva v komunikácii s dizajnérmi, módnymi značkami, externými spolupracovníkmi, stylistami a fotografmi, ktorí sa podieľajú na príprave obsahu, ale najmä na tvorbe módnych editoriálov. Stále je na cestách, minimálne medzi Bratislavou a Prahou, a počas polroka, keď každé vydanie vzniká, sa prakticky nezastaví. „Keďže náš koncept je postavený – ako už napovedá názov magazínu – na top módnych vychytávkach, takzvané módne stories sú pre nás kľúčové. Aj preto pracujeme s poprednými modelingovými agentúrami a na obálkach sa objavili samé esá česko-slovenskej modelingovej scény, ktoré bodujú aj v zahraničí, ako sú Miška Kocianová, Daniela Peštová, Jana Knauer či posledná tvár Top Fashion jeseň/zima 2013 – 2014, Miška Hlaváčková. Dávame si záležať aj na tom, aby sme s každou sezónou priniesli čosi nové, či už ide o témy, obsah alebo grafické spracovanie. Som hrdá na to, že popularita nášho magazínu z roka na rok rastie a verím, že sa budeme iba zlepšovať,“ dodáva Barbora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu