Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Odvrátená stránka sovietskeho oslobodenia: Vojak znásilňuje tehotnú ženu!

Kontroverzná socha Zobraziť galériu (2)
Kontroverzná socha (Zdroj: tvn24.pl)

GDANSK - Poľský prístav Gdansk sa v noci na dnes na niekoľko hodín dočkal pamätníka sovietskeho vojaka znásilňujúceho tehotnú ženu. Dielo inštaloval miestny umelec hneď vedľa pomníka sovietskeho tanku, aby upozornil na odvrátenú stránku niekdajšieho oslobodenia.

" O pomníku sme sa dozvedeli medzi druhou a treťou v noci, keď nám zavolala pobúrená žena," povedala televízii TVN hovorkyňa gdanskej polície Aleksandra Siewertová. Policajti zistili, že nová socha bola zriadená nelgálne a vypátrali autora, ktorým bol dvadsaťšesťročný študent.

Odvrátená stránka sovietskeho oslobodenia:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: tvn24.pl)

"Stál kúsok od pomníka a sledoval, čo sa deje. Policajti ho vypočuli, zatiaľ ho z ničoho neobvinili," dodala hovorkyňa s tým, že prípad bol postúpený prokuratúre. Tá zisťuje, či došlo k porušeniu zákona. Pomník bol už medzitým odstránený, takže si ho nestihla všimnúť široká verejnosť.

Odvrátená stránka sovietskeho oslobodenia:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: tvn24.pl)

"Moja práca zobrazuje hrubé násilie, bez zamlčovania a obchádzania. Pomník stelesňuje tragédiu žien, o ktorej sa mlčí. Veľa som sa nad tým trápil, bolo to vo mne a už nejakú dobu som to chcel vyjadriť. Keby som bol spisovateľ, tak by som o tom písal, ale som sochár, a tak to dopadlo takto," povedal Jerzy Bohdan Szumczyk, ktorý pomník inštaloval vedľa tanku T-34 za pomoci niekoľkých priateľov.

"Zaujímalo ma, aká bude reakcia ľudí. Ak socha skončí v galérii, potom to bude prehra, pretože ju uvidia len umelci. Ale mne záleží na ľuďoch," zdôraznil Jerzy a súčasne sa ospravedlnil, ak dielom niekoho urazil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu