Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Tínedžerka (18) prišla o detstvo: Encefalítida jej vzala všetky spomienky

Rosie pôvodnú pamäť nikdy nenadobudne Zobraziť galériu (2)
Rosie pôvodnú pamäť nikdy nenadobudne (Zdroj: profimedia.sk)

BIRMINGHAM - Rosie Paleyová dostala ako šestnásťročná zápal mozgu. V dôsledku to zabudla všetko, čo do tej doby prežila. Nepoznala svoju mamu, súrodencov, nevedela čo jej chutí ani to, čo sa jej páči. Aby sa o sebe dozvedela čo najviac, prezerá si fotografie zo svojej mladosti.

Mladá Angličanka pred dvoma rokmi ochorela na encefalitídu. Keď sa prebudila v nemocnici, nespoznala mamu Helen ani dvoch mladších bratov Rhysa a Ollieho. Stratila totiž dlhodobú pamäť, kvôli čomu prišla o spomienky z detstva aj dospievania. Okrem iného si nepamätá, čo rada robila a zabudla tiež jazdiť na koni. Jediné, na čo si po krátkom čase spomenula, je matka a obľúbená plyšová hračka.

"Odkedy som bola chorá, nemôžem si na nič spomenúť. Keď som prvýkrát zbadala mamu, spanikárila som. Bola to pre mňa cudzia osoba. Kamaráti z detstva sú pre mňa tiež úplne neznámi ľudia, nemôžem si s nimi ani zaspomínať na staré časy," povedala zúfalá Rosie denníku Daily Telegraph.

Poskladať jednotlivé kúsky a zážitky z detstva jej teraz pomáha mama, ktorá dala dokopy všetky staré fotografie a taktiež dcére každý deň rozpráva o jej zážitkoch.

Tínedžerka (18) prišla o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Tínedžerka každý bojuje aj s takými bežnými vecami, ako je napríklad cestovanie autobusom. Vždy si musí dopredu napísať presné inštrukcie, ako sa dostať na to ktoré miesto. Aj napriek tomu sa však často stratí. Útechou je pre ňu aspoň to, že sa môže venovať svojmu najväčšiemu koníčku, ktorým je úprava vlasov. Momentálne sa učí za kaderníčku a dúfa, že si raz otvorí vlastný salón.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu