Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Čo ste nevedeli o Jasličkách!

BRATISLAVA - Narodenie Ježiška v betlehemskej maštali! Najdojímavejší príbeh Biblie.

Jasličky v akejkoľvek podobe sa na Štedrý večer objavia azda v každej slovenskej rodine. Ale tuší vôbec niekto, čo to miesto a figúrky v ňom presne znamenajú? Čo na obľúbený symbol Vianoc hovoria odborníci na náboženstvo, historici, astronómovia a Biblia?

1. Betlehem (Palestína). V preklade ide o Dom mäsa alebo Dom chleba. Tento dvojitý význam mäsa a chleba vidia teológovia okrem iného aj v samotnom slove Ježiš. Ten totiž počas poslednej večere lámal chlieb a svojim apoštolom hovoril: „Toto je moje telo!“

2. Ježiš. Apoštol Lukáš nazýva dieťa Christos čiže Pomazaný. Medzičasom vedci zistili prečo: V antike pomazávali len kráľov.

3. Jozef. Na príkaz rímskeho cisára Augusta sa musel ísť dať „oceniť“. Čo to slovo však vlastne znamená? Betlehem bol pre nášho tesára príslušný finančný úrad. Takže to vlastne znamená niečo ako dnešné „zdaniť“.

4. Mária. Vo vysokom štádiu tehotenstva sprevádzala na ceste Jozefa. Musela! Vedci: Bez muža by sa ako matka dostala vo vtedajšej dobe „do hanby“.

5. Pastieri. Svoje ovce zahnali do jasličiek. Archeológovia tvrdia: To všetko sa teda nemohlo odohrať v zime! Pretože ovce sa už v októbri zazimovali do maštalí. Deň narodenia Krista musel byť podľa tohto úkazu v teplejšom ročnom období.

6. Vôl. Z obrazu volskej hlavy vzniklo prvé písmeno abecedy (Alpha), tak to tvrdia vedci. Vôl teda poukazuje na text apoštola Jána: „Na počiatku bolo slovo, a to slovo bolo od Boha.“

7. Osol. Bol považovaný za pokorné zviera na prácu. Ale profesor Richard Bulliet z Kolumbijskej univerzity tvrdí niečo iné: „Osol je starý sexuálny symbol. Predstavuje neresť a hriech.“ Osol však zároveň symbolizuje aj moc a bohatstvo! Ježiš ako „židovský kráľ“ prichádza na oslovi na Veľkú noc do Jeruzalema.

8. Hviezda. Berlínsky astronóm Jürgen Hamel ju vysvetľuje takto: „Ide o veľmi zriedkavé stretnutie planét Jupitera a Saturna.“ Šokujúci je však dátum tohto stretnutia: sedem rokov pred narodením Krista, teda pred naším letopočtom. To by mal byť podľa tohto tvrdenia aj skutočný rok narodenia Ježiša. Fakt, že Kristus bol ukrižovaný ako 33-ročný, však na rozdiel od dátumu jeho narodenia nikto nespochybňuje. Len sa to neodohralo v roku 33 nášho letopočtu, ale v roku 26.

9. Traja králi. Podľa odborníkov to neboli žiadni králi, ale antickí vykladači hviezd. Podľa Biblie sa pýtali: „Kde je ten práve narodený kráľ Židov? Videli sme na východe vychádzať jeho hviezdu a prišli sme sa mu pokloniť.“

10. Anjeli. Jednoznačne boží poslovia. Už 2000 rokov ohlasujú celému svetu šťastnú novinu o narodení Krista.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu