Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Keď nás začnú nechty na nohách svrbieť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Canespor)

Najčastejším vyvolávateľom kožných ochorení sú dermatofyty, ktoré sa živia zrohovatenými kožnými bunkami, a preto napádajú kožu, nechty a vlasy. V 80% prípadov sa nechtová pleseň vyskytuje na nohách. Súvisí to taktiež s prostredím vo vnútri topánok. Teplé a vlhké prostredie je ideálne pre rast húb.

Čo je to onychomykócis (plesňové ochorenie nechtov) ?

Onychomykóza, verejnosti skôr známa ako pleseň nechtov, je chronická plesňová infekcia nechtovej platničky. Toto ochorenie je v dematológii jedným z najčastejších.

Ako viem, že mám pleseň?

Skôr ako táto nepríjemná pleseň postihne nechty, prejaví sa svrbením kože medzi prstami. To je spôsobené drobným odlupovaním kože, ktoré si vôbec nemusíte všimnúť, pretože nie je vidieť. Infekcia nechta môže začať ako biele alebo žlté miesta pod špičkou nechta. Ako sa šíri, nechty sa môžu sfarbiť, zhrubnúť a trieštiť. Ak nie je včas vyliečená, necht zmení svoju štruktúru, deformuje sa a spôsobuje bolesť, čím znemožní obúvanie a nosenie obuvi, a dokonca ovplyvní aj státie či chôdzu.

Ako ju vyliečim?

Nechtové infekcie sú vysoko nákazlivé. Obnova takto poškodeného nechta trvá rok i dlhšie. Všeobecne teda platí, že nákaza sa nevyrieši sama bez liečby a čím skôr začneme s liečbou, tým kratšiu dobu bude trvat. Onychomykóza je vyliečiteľná modernými antimykotickými liekmi. Napríklad môžete vyskúšať Canespor sadu na nechty, ktorá pomáha ničiť pôvodcov nechtovej mykózy. Je to komplexný balíček na liečbu nechtovej mykózy, ktorý obsahuje masť s obsahom liečivých látok, škrabku na nechty a náplasti. Poraďte sa so svojim lekárom alebo lekárnikom, ak chcete používať Canespor sadu na nechty a nechajte si dôkladne vysvetliť spôsob používania.

Prevencia nad zlato

Základom protiplesňovej prevencie sú suché nohy. Po kúpeli ich treba dôkladne osušiť, najmä medzi prstami. Zdôrazňovať, že každý člen domácnosti má mať vlastnú rukavicu na umývanie i vlastný uterák, je azda snáď zbytočné. Ak chcete mať zdravé nohy, dodržiavajte nasledovné odporúčania. Dbajte o to, aby ste si ich každý deň umyli, vzali si čisté ponožky a obuli si iné topánky. V žiadnom prípade nie tie, v ktorých ste chodili včera celý deň. Zaraďte do šatníka iba bavlnené ponožky a pančuchy. Na kúpaliskách, športoviskách, vo verejných sprchách a všade tam, kde sa pohybuje priveľa bosých nôh, noste svoje šľapky. Aspoň dvakrát do týždňa dezinfikujte obuv špeciálnym sprejom. Našťastie, s praním ponožiek a pančúch nemusíte robiť zdĺhavé procedúry, aby ste mali istotu, že cudzopasníci očistu neprežijú. Ukázalo sa, že plesne hynú  pri bežnom praní s použitím obyčajných práškov a teplote pri 60˚C.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu