Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Drsné FOTO anorektika (20): Vyhladoval sa na 28 kg, prežil vlastnú smrť

Matthew vyzeral ako chodiaca mŕtvola Zobraziť galériu (3)
Matthew vyzeral ako chodiaca mŕtvola (Zdroj: thetimes.co.uk)

MANCHESTER - Mladík z anglického Manchestru utiekol hrobárovi z lopaty. Trpel totiž anorexiou, ktorá ho priviedla až na hranicu 28 kilogramov. Až skúsenosť so smrťou ho donútila k tomu, aby sa spamätal a začal jesť.

Anorexia sa už zďaleka netýka len žien. Práve naopak, čoraz častejši postihuje aj mužov. Táto závažná choroba takmer položila na lopatky Matthewa Bootha. Chlapec začal mať problémy s prijímaním potravy v štrnástich rokoch, keď ho šikanovali spolužiaci. Aby sa im dokázal brániť, začal posilňovať. Lenže zároveň s tým prestal jesť.

Keď jeho hmotnosť klesla pod 50 kg, matka ho vzala do nemocnice. Tam tínedžerovi diagnostikovali akútnu anorexiu. Bol tak slabý, že sa nevládal udržať na nohách a museli ho tlačiť na vozíku. Nasledovala rok trvajúca intenzívna terapia, ktorá sa zdalo, že zabrala. Lenže Booth po návrate domov do toho zase spadol. Mame klamal o tom, čo všetko zjedol a predtým, než išiel na kontrolu k lekárovi, vypil veľa vody, aby vážil viac.

Stav Matta sa rýchlo zhoršoval. Nielenže nejedol, ale prestal takmer úplne aj piť, povedal pre denník The Sun. Navyše v snahe schudnúť užíval preháňadlo. Jeho posadnutosť nabrala nové rozmery, keď prestal chodiť do kuchyne, pretože mal panický strach z jedla a dokonca sa prestal umývať, lebo sa bál, že sa týmto spôsobom dostanú do neho kalórie.

Drsné FOTO anorektika (20):
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thetimes.co.uk)

Matthew mlel z posledného. I tak ale v sebe ešte našiel dostatok síl na to, aby vydržal chodiť dookola vo svojej izbe od štvrtej hodiny ráno do desiatej večer v kuse. "Bolo to, akokeby som mal zapnutého autopilota. Bol som nezastaviteľný, hoci som pociťoval obrovskú bolesť," hovorí.

Vo februári 2011, keď mal Matthew osemnásť rokov, musel byť opäť hospitalizovaný. O dva dni neskôr mu zlyhalo srdce a on na dvadsať minút umrel. Práve tento zážitok mu konečne otvoril oči. "Keď som sa zobudil, skláňal sa nado mnou lekár a povedal mi, že som tu už nemusel byť. Pozrel som sa do zrkadla a videl v ňom osemdesiatročného starca. Rozplakal som sa a uvedomil si, že sa jednoducho musím prekonať a začať jesť," spomína na moment, ktorý ho priviedol späť medzi živých.

Mladík však stále nemal vyhraté. Dlhodobé hladovanie totiž poškodilo jeho pečeň a obličky. Mesiac dostával pacient výživu do žíl a keď sa jeho stav zlepšil, začal prijímať pevnú stravu. Až po roku ho mohli prepustiť domov. Teraz sníva o tom, že sa stane osobným trénerom. 

Drsné FOTO anorektika (20):
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thetimes.co.uk)

Až klinická smrť mi ukázala, ako veľmi vlastne milujem život. Dostal som druhú šancu a nemienim ju premárniť," dodal Matt, ktorého veľkou oporou je okrem mamy aj priateľka Tammy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu