Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Unikli detaily o priebehu voľby pápeža: František mal získať toľkoto hlasov!

František počas svojej prvej kázne ako pápež
František počas svojej prvej kázne ako pápež (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - V talianskych médiách sa dnes informácie o priebehu konkláve, ktoré zvolilo za pápeža argentínskeho kardinála Jorge Bergoglia. V tajnej voľbe údajne získal výraznú väčšinu hlasov, presnejšie 90 zo 115. Novinári sa odvolávajú na anonymné zdroje; kardináli totiž totiž vzhľadom na sľub mlčania hovoriť o tom nesmú.

Podľa denníka Corriere della Sera bol prekvapivo rýchly úspech latinoamerického kandidáta dielom dohody skupiny voliteľov okolo štátneho sekretára Tarcisia Bertoneho a amerických kardinálov, ktorí nechceli v čele cirkvi Taliana Angela Scola.

Zvolenie pápeža Františka bolo pre mnohých veľkým prekvapením, pretože pred konkláve nepatril k výrazným favoritom. Podľa milánskeho denníka šance kandidáta z Latinskej Ameriky vzrástli vďaka dohode skupiny kardinálov, ktorí chceli zabrániť zvoleniu milánskeho arcibiskupa Scolu. V tejto skupine vraj bol aj štátny sekretár Bertone, dekan kolégia kardinálov Angelo Sodano, ktorý sa však samotnej voľby kvôli vysokému veku nezúčastnil, a severoamerickí kardináli okolo newyorského arcibiskupa Timothyho Dolana.

Viedenský arcibiskup Christoph Schönborn však tvrdí, že Bergoglio bol silným kandidátom od prvej chvíle. "Novinári jeho meno neregistrovali. K tomu môžem povedať len to,ľko že Bergoglia by kardináli nezvolili v piatom kole za pápeža, ak by nebol favoritom už od začiatku," povedal.

Predseda brazílskej biskupskej konferencie Raymundo Damasceno zase prezradil, že za najväčšieho porazeného považuje práve Taliana Scola. "Scola nedostal potrebné množstvo hlasov. Juhoamerickí kardináli si Bergoglia cenia. Podpora mnohých sa preto zamerala práve na neho," poznamenal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu