Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slávny spisovateľ Douglas Adams sa narodil pred 61 rokmi: Google pripomína jeho tvorbu

Douglas Adams
Douglas Adams (Zdroj: wikipedia.org)

BRATISLAVA - Anglický spisovateľ Douglas Adams, ktorý sa preslávil ako autor sci-fi literatúry, sa narodil pred 61 rokmi. Zomrel mladý, mal len 49 rokov. Jeho život a tvorbu si dnes pripomína a internetový vyhľadávač Google.

Adams pochádzal anglického Cambridgu. Jeho matka bola zdravotná sestra a otec teológ. Ako tínedžer si privyrábal ako ošetrovateľ v ústave pre duševne chorých či zametač kurínov. Vďaka vynikajúcim študijným výsledkom sa mu podarilo získať štipendium na prestížnu univerzitu v rodnom meste.

Ako mladý bol Douglas veľkým bohémom. Zapájal sa do divadelného diania na škole a jeho bývalí spolužiaci si ho pamätajú ako výborného zabávača. Po jednom predstavení vysokoškolskej hry v londýnskom West Ende sa zoznámil s členom Monty Phytonovcov, Grahamom Chapmanom. So skupinou komikov odvtedy niekoľkokrát spolupracoval.

Počas života Adams napísal množstvo kníh. Ide väčšinou o humorné fantasy, ktoré sa medzi ľuďmi stali veľmi populárnymi. Nečakaný ohlas zaznamenala aj jeho rozhlasová hra, ktorú vysielala stanica BBC, The Hitchhiker`s guide to galaxy. Na základe nej v roku 1979 napísal rovnomennú knihu, ktorá bola neskôr aj sfilmovaná.

Sám spisovateľ však za svoje najvýznamnejšie dielo nepovažoval Stopárovho sprievodcu galaxiou, ale Last Chance to see, ktorá sa zapodieva ochranou ohrozených druhov. Douglas zomrel 11. mája na srdcový záchvat. Na jeho počesť sa každý rok 25. mája koná tzv. Uterákový deň, kedy Adamsovi fanúšikovia nosia so sebou uterák. Ten je totiž označený za najpotrebnejšiu vec, ktorú u seba má mať každý medzihviezdny stopár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu