Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Vedci poľujú na dokonalý vianočný stromček: Chcú ho naklonovať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Do honu na dokonalý vianočný stromček sa v Nemecku vložili vedci, ktorí sa snažia predstavy zákazníkov zhmotniť vďaka klonovaniu. Tím biológov z berlínskej Humboldtovej univerzity dokonca dostal vládny grant a v najbližších rokoch chce prísť s metódou, s ktorej pomocou by sa dali obzvlášť krásne stromčeky geneticky duplikovať. Píše o tom agentúra AP.

V Nemecku sú ako vianočné stromčeky veľmi obľúbené jedle, ktoré sa tam pestujú v obrovskom množstve na plantážach, hoci ich pôvodným domovom je Kaukaz. Tím biológov okolo Kurta Zoglauera sa teraz snaží ich pestovanie postaviť na poznatkoch modernej genetiky: sadenice totiž často odumierajú a ani vyrastené stromy niekedy nie sú vhodné na predaj kvôli najrôznejším deformáciám alebo nevzhľadnej farbe ihličia.

Do roku 2016 chcú berlínski biológovia vymyslieť spôsob, ako sa problémom pri pestovaní jedlí úplne vyhnúť. Stromy by sa podľa nich mohli klonovať len z tých exemplárov, ktoré sa blížia dokonalosti. Navyše by existoval rad presne definovaných typov stromov - napríklad tie s úzkou korunou pre malé domácnosti, ktoré majú v bytoch málo miesta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu