Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pobrežie USA zaplavili zdochliny: Masová samovražda alebo znamenie apokalypsy?

Kalmáre akoby sa chceli zabiť Zobraziť galériu (2)
Kalmáre akoby sa chceli zabiť (Zdroj: YouTube)

SANTA CRUZ - Obyvatelia Kalifornie si nevedia vysvetliť jav, ku ktorému v tomto pobrežnom štáte došlo minulú nedeľu. Na pláž totiž vyplavilo tisícky kalmárov. Dôvod, prečo sa to stalo, sa teraz snažia objasniť morskí biológovia.

"Rovno predo mnou ich vyplavilo asi dvadsať. Vyzeralo to, akokeby chceli spáchať hromadnú samovraždu," povedal očitý svedok Jim Morrison. Ľudia ich v snahe zachrániť hádzali späť do vody, živočíchy sa ale vždy vrátili späť na breh, kde neskôr zahynuli.

Pobrežie USA zaplavili zdochliny:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

"Kalmáre sa kŕmia zväčša v noci. Vtedy vyliezajú z hĺbok a presúvajú sa za potravou do plytších vôd. Niekedy sa môže stať, že stratia orientáciu, migrujú na iné miesta a tam uviaznu," vysvetlil biológ John Field. Ďalší experti sa domnievajú, že možnou príčinou migrácie by mohlo byť aj globálne otepľovanie.

Zdochliny kalmárov pokrývajú úsek pobrežia dlhý takmer dvadsať kilometrov. Vedci momentálne skúmajú obsah ich žalúdka, aby zistili, či náhodou nestrávili niečo, čo mohlo viesť k ich dezorientácii. "Do úvahy pripadá aj to, že za úhyn môžu toxické riasy," povedala Hanna Rosenová zo Stanfordskej univerzity.  Úrady preto odporúčajú, aby sa ľudia kalmárov nechytali a ani ich nejedli.

Mŕtve kalmáre v Kalifornii

V spomínanej oblasti došlo k rovnakému fenoménu počas posledných šiestich týždňov už tretíkrát. Okrem toho bolo tento rok možné podobný jav pozorovať aj u niektorých ďalších živočíchov. Vo Veľkej Británii napríklad v novembri padali z neba bez zjavnej príčiny mŕtvi vtáci a to isté sa stalo začiatkom roka v meste Beebe americkom štáte Arkansas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu