Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Prorok na Titanicu: Novinár predpovedal jeho potopenie, aj tak naň nastúpil!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - V aukcii anglickej dražobnej spoločnosti sa ocitol ozajstný unikát. Je ním list Williama Steada (†62), ktorý zahynul na Titanicu. Práve on predpovedal lodné nešťastie, ktoré si vyžiadalo takmer 1500 obetí.

Stead napísal niekoľko rokov pred osudnou plavbou krátku poviedku, ktorú pomenoval How the Mail Steamer went down in the Atlantic, by a survivor (v preklade O tom, ako sa potopil parník, od preživšieho). Príbeh sa točí okolo lode, ktorá narazí na prekážku a klesne ku dnu. Keďže na nej nie je dostatok záchranných člnov, mnoho ľudí príde o život. K poviedke pripojil poznámku, v ktorej píše: "Toto je presne to, čo sa stane, ak budú po mori plávať lode s nedostatkom člnov."

Napriek hrozivej predpovedi nastúpil William v apríli 1912 na palubu lode, ktorá znamenala skazu. V deň, kedy Titanic opustil anglický prístav Southampton, napísal priateľovi list. "Vyplávali sme bez problémov. Teraz ti píšem list z kajuty, ktorá by nemohla byť pohodlnejšia," stojí v ňom.

Unikátny list sa bude 24. novembra dražiť. Aukčná spoločnosť Henry Aldridge and Son of Devizes ho ponúka za 40 000 libier (v prepočte takmer 50 000 eur). "Stead napísal článok, ktorý nápadne pripomína tragédiu Titanicu. Keď mal zlé tušenie, prečo naň potom nastúpil," pýta sa Andrew Aldridge.

O novinárovi, ktorý bol priekopníkom v oblasti investigatívnej žurnalistiky, kolovali chýry, že bol médium. Plavbu sa teda pravdepodobne rozhodoval absolvovať preto, lebo veril, že je to jeho osud.

Zaoceánsky parník Titanic, ktorý mal zabezpečovať prevoz cestujúcich a pošty medzi Európou a Severnou Amerikou, stroskotal počas svojej prvej plavby. V noci zo 14. na 15. apríla pred sto rokmi narazil v Atlantickom oceáne na ľadovec. O život vtedy prišlo viac ako 1500 pasažierov a členov posádky, zachrániť sa podarilo približne 700 ľudí. Nešťastie sa stalo námetom mnohých filmov, z ktorých najznámejší v hlavnej úlohe s Leonardom DiCapriom bol nakrútený v roku 1997.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu