Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Životné prostredie v ohrození: Na dne oceána leží sto ton jedovatého síranu!

Údaje zo satelitných snímok potvrdzujú nárast koncentrácie planktónu (oblasti so žltou až okrovou farbou
Údaje zo satelitných snímok potvrdzujú nárast koncentrácie planktónu (oblasti so žltou až okrovou farbou (Zdroj: theglobeandmail.com)

VANCOUVER - Kontroverzný kalifornský podnikateľ Russ George sa podujal zachrániť životné prostredie. V júni na dno Tichého oceánu uložil sto ton síranu železnatého, aby naštartoval množenie planktónu. OSN sa ale proti tomu ostro postavila, pretože George konal ilegálne a porušil dve moratóriá.

Experiment známeho biznismena sa prevalil po tom, ako satelitné snímky odhalili umelý nárast drobných živočíchov a rastlín na 10 tisíc kilometroch štvorcových. Ide o tzv. fertilizáciu oceánu, ktorá má viesť k zníženiu množstva oxidu uhličitého tým, že sa po vstrebaní  planktónom uloží na morskom dne.

Russ chcel týmto konaním dokázať efektivitu projektu a v neposlednom rade na ňom neskôr aj zarobiť, informoval portál Novinky.cz. Obyvateľov kanadského súostrovia Haida Gwaii prehovoril, aby založili spoločnosť Haida Salmon Restoration Corporation s tým, že im pomôže obnoviť stavy lososov v ich vodách. Jeho skutočný zámer bol ale iný.

Keď Organizácia spojených národov (OSN) zistila, čo George spravil, bola pobúrená. Jedným z jej hlavných cieľov je totiž chrániť prirodzenú biodiverzitu a ukladanie odpadu na morskom dne preto zakázala. S projektom nesúhlasia ani ekológovia, pretože doteraz neboli zdokumentované možné riziká. Faktom však je, že experiment by mohol nenapraviteľne poškodiť ekosystém v mieste, kde by sa vykonal."Je ťažké, ak nie nemožné, odhaliť možné zásadné dopady, ktoré sa môžu objaviť až o niekoľko mesiacov či dokonca rokov," upozornil oceánograf John Cullen z Dalhousie University. "Jedným z možných dôsledkov je zníženie obsahu kyslíka vo veľkých hĺbkach a tým pádom aj narušenie tamojších potravinových reťazcov," vysvetlil John Cullen z Dalhousie University.

George tvrdí, že jeho projekt monitorujú nemenovaní experti. "Máme k dispozícii údaje súvisiace so všetkými možnými obavami ohľadom fertilizácie oceánu," vyhlasuje sebavedomo. OSN zatiaľ zvažuje, ako sprísniť pravidlá proti sporným geoinžinierskym pokusom v budúcnosti. Je totiž známe, že aj zakladateľ Microsoftu Bill Gates uvažuje o podpore podobných projektov. Jedným z nich je chrlenie hmly z oceánskej vody do atmosféry s cieľom oslabiť skleníkový efekt.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu