Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Katastrofa na trajekte Joola: 1863 mŕtvych "prekonalo" aj Titanic!

(Zdroj: simplfact.weebly.com)

DAKAR/PRAHA - Druhá najväčšia nevojnová námorná katastrofa sa odohrala pred desiatimi rokmi 26. septembra pri pobreží Gambie, kde sa v búrke potopil senegalský trajekt Joola. Príčinou nešťastia, ktoré si vyžiadalo najmenej 1863 obetí, bolo preťaženie plavidla - na trajekte skonštruovanom pre približne 550 osôb sa plavilo takmer dvetisíc ľudí. Presný počet cestujúcich, z ktorých väčšina boli obyvatelia Senegalu, nie je známy; len 1034 cestujúcich malo lístok.

Viac než trojnásobne preťažený trajekt vyplával na pravidelnú linku z juhosenegalského Ziguinchor do metropoly Dakaru 26. septembra 2002 o pol druhej popoludní miestneho času. Cestou ešte nabral ďalších asi 185 ľudí z ostrovčeka Carabane v delte rieky Casamance, aj keď tam nemal oficiálnu zastávku. Ešte o desiatej večer hlásila posádka do Dakaru dobré plavebné podmienky, ale asi hodinu nato sa trajekt dostal do prudkej búrky. Potom sa - údajne behom piatich minút - naklonil na bok a cestujúci aj náklad začali padať do mora.

Mnoho ľudí zahynulo po naklonení trajektu, mnohí z nich sa ale utopili počas noci čakajúc na záchranu. Pár cestujúcich malo šťastie, keď ich ešte v noci vylovili miestni rybári. Vládne záchranné tímy dorazili až ráno, po niekoľkých hodinách. A práve za to bola senegalská vláda kritizovaná a začiatkom novembra 2002 aj odvolaná. Ako prví odstúpili minister dopravy a minister obrany, ktorých rezorty za štátny trajekt zodpovedali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu