Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zem zasype množstvo úlomkov z vesmíru a môžeme si za to sami!

Družice do vesmíru vyniesla raketa Proton.
Družice do vesmíru vyniesla raketa Proton. (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Na zemský povrch môže do pol roka dopadnúť mnoho úlomkov dvoch komunikačných družíc, ktoré v utorok ruská nosná raketa Proton vinou technickej poruchy vyniesla na chybnú obežnú dráhu. Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na expertov ruskej kozmickej agentúry. Pád úlomkov je podľa nich nevyhnutný a ich množstvo bude značné.

Komunikačné družice Express MD2 a Telkom 3, ktoré od utorka vinou poruchy nosnej rakety obiehajú Zem po chybnej obežnej dráhe, prestanú existovať počas šiestich mesiacov, napísala agentúra RIA Novosti. S odvolaním sa na expertov upozornila, že úlomky družíc aj nosnej rakety s veľkou pravdepodobnosťou celé v atmosfére nezhoria a časť z nich dopadne na zemský povrch.

Družice a zvyšky nosnej rakety rotujú okolo Zeme a ich pohyb nemožno nijako riadiť. Výška ich obežnej dráhy bude čoraz menšia a pád do horných vrstiev zemskej atmosféry je nevyhnutný. Podľa ruských expertov k nemu dôjde o štyri až päť mesiacov, najneskôr do pol roka.

Termín pádu nemožno presne určiť, pretože aparáty sa správajú nevyspytateľne - pohonná jednotka nosnej rakety sa teraz napríklad od Zeme naopak vzďaľuje. Podľa ruských odborníkov je zrejme dôvodom skutočnosť, že z nej uniká palivo, ktoré funguje ako reaktívny pohon.

Očakávaný pád úlomkov ruskej agentúre Interfax potvrdil pracovník ruskej akadémie vied Natan Ejsmont. "Nepochybne sa tak stane a úlomkov bude značné množstvo," povedal vedec. "Budú to zvyšky objemných častí, napríklad palivových komôr či oceľových nádrží na skvapalnený plyn," dodal Ejsmont.

Podľa správy denníka Kommersant bol najpravdepodobnejšou príčinou utorňajšieho nezdaru mechanicky poškodený palivový kábel. Motory nosnej rakety Proton-M vinou závady nepracovali dostatočne dlho a vyniesli obe družice na nižšiu obežnú dráhu, než sa predpokladalo.

Nezdar tvrdo kritizoval ruský premiér Dmitrij Medvedev, ktorý na zasadnutí vlády vyhlásil, že podobné neúspechy nemieni tolerovať. "Nech bola príčinou pohonná jednotka alebo mechanická porucha, či všetko dohromady umocnené tradičným lajdáctvom, tolerovať sa to do budúcna nedá. Strácame autoritu aj miliardy rubľov," konštatoval premiér.

Nevydarené vynesenie družíc

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu