Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci spočítali: Dve hodiny pred televíziou milimeter v páse navyše!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: swantron.com)

TORONTO - Každá hodina strávená v detstve pred televíziou znižuje v dospelosti športovú výkonnosť a pridáva na objeme v páse. Záver, ku ktorému je možné dôjsť aj sedliackym rozumom, teraz potvrdili kanadskí vedci, ktorí dokonca negatívny vplyv pasívnej zábavy na milimeter presne spočítali.

O výsledkoch dlhodobého odborného výskumu informoval časopis International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. Experti z univerzity v Montreale a lekári z tamojšej univerzitnej nemocnice St-Justine sledovali celkovo vyše 1300 detí, a to od roku 1998, kedy mali päť mesiacov. Zisťovali, ako často pozerajú televíziu, pravidelne ich merali, vážili a sledovali ich športovú výkonnosť.

Výskum napríklad odhalil, že štyriapolročné dieťa nadobudne v páse o pol milimetra za každú hodinu, ktorú týždenne strávi pred televízorom navyše v porovnaní s dobou, ktorú prepozeral vo veku 2,5 roka. Aj keď pol milimetra sa javí ako zanedbateľný rozdiel, čísla sa postupne nahromaďujú a podľa vedcov je v neskoršom veku vplyv televízie preukázateľný. Ak štvorročné dieťa strávi u rozprávok 18 hodín týždenne, bude jeho obvod pásu v desiatich rokoch o 7,6 milimetra väčší. Niektoré deti pritom pred televíziou presedia oveľa dlhšiu dobu.

"Dosť ma prekvapilo, že tie dopady sa dajú vôbec zmerať," povedala jedna z autoriek štúdie vypracovanej na základe výskumu Caroline Fitzpatricková.

U detí sa  rámci testovania fyzickej výkonnosti napríklad meralo to, ako ďaleko doskočia z miesta. Tento športový výkon je totiž považovaný za dobrý test výbušnej svalovej sily, ktorá je kľúčová pre mnoho športových disciplín. Vedci došli k záveru, že každá hodina pred televízorom skráti skok o tretinu centimetra.

"Naše zistenie nie je len v tom, že deti čoraz viac sledujú televíziu a menej sa venujú fyzickej aktivite. Preukázali sme aj to, že sedenie pred televízorom si neskôr vyberá svoju daň," uzatvára Fitzpatricková.

Tip: Neseďte pri televízii zbytočne. Sledujte len to, čo vás zaujíma. Vyberte si z programu na telkac.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu