Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Mesto duchov v africkej púšti: V 750 panelákoch nikto nebýva!

V panelákoch nikto nebýva Zobraziť galériu (2)
V panelákoch nikto nebýva (Zdroj: morningwhistle.com)

LUANDA - V africkej Angole vyrástlo ďalšie mesto duchov. Pod jeho výstavbou sú, ako už mnohokrát predtým, podpísaní Číňania, ktorí v tamojšej púšti postavili 750 činžiakov. Tie však zívajú prázdnotou. Pre koho a prečo ich vlastne vybudovali, nevedno.

Nova Cidade de Kilamba, ktorá stoja na okraji angolskej metropoly Luanda, malo byť satelitným mestom pre pol milióna ľudí. V panelákoch ale takmer nebýva a zatiaľ to nevyzerá tak, že by sa to malo v dohľadnom čase zmeniť, napísal portál tn.cz.

Mesto duchov v africkej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: morningwhistle.com)

Dôvod je jednoduchý - ľudia, ktorí žijú v okolitých slumoch, si byty v prepočte za 94 000 eur nemôžu dovoliť. Jack Franciho (32), ktorý v meste duchov zametá ulice, povedal: "Je to tu pekné. Naše deti sa chodievajú hrať na miestne ihrisko. Bývať tu je ale drahá záležitosť."

Satelit vyrástol minulý rok počas stavebného boomu, kedy Číňania vystavali v Angole podobných umelých miest niekoľko. Hoci je Kilamba jedno z najväčších, býva v ňom len pár ľudí a čínski robotníci v stavebných bunkách.

Podľa generálneho riaditeľa projektu Paola Cascaa ceny za byty v Kilambe zodpovedajú ich kvalite. "Veríme, že ich predaj sa ešte rozbehne," poznamenal. V prázdnom meste čakajú na otvorenie aj desiatky obchodov, školy a nemocnice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu