Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Apple víťazí: V USA zakázali Samsung Galaxy Tab!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: nexus404.com)

SAN FRANCISCO - Americký súd nariadil juhokórejskej spoločnosti Samsung Electronics zastaviť predaj tabletu Galaxy Tab 10.1 v Spojených štátoch. Vyhovel tak žiadosti rivala Apple. Ten tvrdí, že Samsung nezákonne okopíroval dizajn jeho populárneho tabletu iPad.

Rozhodnutie podľa agentúry Reuters predstavuje pre Apple významné víťazstvo v globálnej právnej bitke okolo patentov na technológie pre tablety a smart telefóny. Tablety Galaxy používajúce operačný systém Android firmy Google sú mnohými odborníkmi považované za hlavnú konkurenciu pre iPady.

"Hoci má Samsung právo konkurovať, nemá právo konkurovať nepoctivo tým, že zaplaví trh výrobkami porušujúcimi zákon," uviedla sudkyňa Lucy Kohová. Už skôr upozornila, že tablety Galaxy Tab 10.1 a iPad sú "v podstate na nerozoznanie". Spoločnosť Apple by podľa nej bola "nenapraviteľne poškodená", ak by predaj tabletu Galaxy 10.1 pokračoval.

Samsung vyjadril nad súdnym rozhodnutím sklamanie. "Podnikneme potrebné právne kroky. Neočakávame, že toto rozhodnutie bude mať výrazný dopad na naše podnikanie, pretože disponujeme pestrou ponukou produktov Galaxy Tab," uviedla firma.

Apple a Samsung vedú od minulého apríla niekoľko právnych sporov ohľadom patentov súvisiacich so smart mobilnými telefónmi a počítačovými tabletmi. Právnu bitku odštartovala spoločnosť Apple, keď obvinila Samsung, že "otrocky" kopíruje jej prístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple. Odporcovia spoločnosti Apple tvrdia, že firma príliš agresívne využíva svoje patenty na potlačenie konkurencie.

Apple v prvom štvrťroku predal 13,6 milióna iPadov. Podľa výskumnej skupiny Display Search tak kontroloval 63 percent svetového trhu s tabletmi. Samsung v rovnakom období predal 1,6 milióna tabletov, takže jeho trhový podiel predstavoval 7,5 percenta. Výskumná firma IHS iSuppli predpokladá, že celosvetový predaj tabletov sa v tomto roku takmer zdvojnásobí na 123,5 milióna prístrojov.

Analytici upozorňujú, že firmy Apple a Samsung vzhľadom na silný rastový potenciál svetového trhu s tabletmi využívajú všetky možné taktiky, aby si zabezpečili väčší trhový podiel. "Využijú akýkoľvek možný zákonný postup, vrátane patentových bitiek," povedal internetovému serveru BBC analytik Tim Charlton zo spoločnosti Charlton Media.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu