Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Úžasné! Francúz bez rúk a nôh preplával z Oceánie do Ázie!

Philippe Croizon
Philippe Croizon (Zdroj: YouTube)

PARÍŽ - Francúz Philippe Croizon, ktorý po amputácii nemá horné ani dolné končatiny, dnes preplával z Oceánie do Ázie. Podľa agentúry AFP tak dokončil prvú etapu cesty, počas ktorej chce preplávať prielivy rozdeľujúce svetové kontinenty.

Croizon sa na plavbu vydal ráno z rybárskej dedinky Wutung na Papue-Novej Guinei. Po viac ako siedmich hodinách, počas ktorých zaplával 20 kilometrov, dorazil do indonézskej osady Pasar Skow. Sprevádzali ho diaľkový plavec Arnaud Chassery a ďalší muž, ktorý tak hendikepovanému mužovi chcel vyjadriť podporu.
    
"Bolo to veľmi, veľmi ťažké," povedal AFP Croizon na pláži v Pasar Skow, kam ho prišla privítať asi stovka dedinčanov. Preplávať vzdialenosť mu vraj trvalo o hodinu a pol dlhšie, než očakával, "pretože sme museli plávať proti prúdu. Trvalo to sedem hodín, 35 minút a 35 sekúnd," povedal.
    
Indonézske úrady vydali povolenie na plavbu až v stredu večer a sprievodný tím tak údajne nestihol trasu preskúmať. Plavcov sprevádzal v člne dokumentarista Robert Iséni. Počas akcie podľa neho fúkal protivietor, plavci ale boli ušetrení stretnutiu s medúzami alebo žralokmi.
    
O ruky aj nohy prišiel Croizon pred 18 rokmi. Keď sa snažil dať dole zo strechy televíznu anténu, zasiahol ho elektrický prúd a telom mu prešlo 20 tisíc voltov. Croizon pláva s pomocou plutiev pripevnených na protézach. V septembri 2010 preplával kanál La Manche. Trasu dlhú približne 34 kilometrov preplával približne za štrnásť a pol hodiny. Stal sa tak podľa BBC prvým človekom bez končatín, ktorý kanál preplával.
    
V júni chce Croizon preplávať Eilatský záliv rozdeľujúce Afriku s Áziou, v júli Gibraltársky prieliv medzi Európou a Afrikou a v auguste Beringov prieliv medzi Ruskom a USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu