Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Číňania zúria: Ferrari nám poškodilo 600-ročnú pamiatku!

Ferrari zanechalo na pamiatke čierne stopy po pneumatikách
Ferrari zanechalo na pamiatke čierne stopy po pneumatikách (Zdroj: bbc)

ŠANGHAJ - Talianska automobilka Ferrari sa ospravedlnila za poškodenie historického opevnenia vo východočínskom meste Nanking, po ktorom sa pred chystanou reklamnou akciou preháňalo jedno z jej vozidiel. Pneumatiky auta zanechali na 600 rokov starej pamiatke čierne stopy. Nahrávka športového vozidla škrípajúceho brzdami na vrcholku múra vyvolala rozhorčenie v internetových diskusiách. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC.

Predvádzaciu akciu zorganizovali pri príležitosti osláv 20 rokov od vstupu Ferrari na čínsky automobilový trh. Kvôli nočnému vyčíňaniu vodiča krátko po vyzdvihnutí auta na vrchol opevnenia pomocou žeriavu bola udalosť zrušená.

Podľa niektorých internetových zdrojov miestne úrady pamiatku automobilke prenajali za zhruba 12-tisíc dolárov (cca 9270 eur). Úrady v Nankingu však tvrdia, že firma Ferrari nemala akciu schválenú.

"Žiadny podnik ani žiadna osoba nesmie využívať opevnenie mesta Nankingu na komerčné účely," uviedol úrad pre Nankingské kultúrne pamiatky. Nanking slúžil počas niekoľkých historických období ako hlavné mesto Číny. Bolo tomu tak aj na začiatku vlády dynastie Ming (1368-1644), kedy bola poškodená sekcia hradieb postavená.

Zničený úsek sa nachádza v blízkosti takzvanej Čínskej brány, ktorá slúžila v čase cisárstva k slávnostným obradom a ktorá patrí k najlepšie zachovaným častiam nankingského opevnenia. To bolo v čase svojho vzniku údajne najdlhším mestským opevnením na svete.

Firma Ferrari uviedla, že incident bol chybou miestneho obchodného zástupcu. "Bohužiaľ, zamestnanec miestneho obchodného zastúpenia - ktorý nie je zamestnancom spoločnosti Ferrari - riadil auto spôsobom, ktorý je vidieť na videu, a poľutovaniahodným dôsledkom sú stopy pneumatík na tejto starobylej pamiatke," konštatovala firma.

"Firma Ferrari sa ospravedlnila čínskym úradom a miestnym obyvateľom za tento prečin a za škody a sľúbila v spolupráci s miestnymi činiteľmi poškodené časti opraviť," dodáva sa vo vyhlásení automobilky.

Spomínané vozidlo, ktoré brázdilo Nankingské opevnenie, je súčasťou špeciálnej limitovanej série modelu 458 Italia, ktorá bola pripravená pri príležitosti dvadsaťročného oficiálneho pôsobenia značky Ferrari na čínskom trhu. Séria zahŕňa iba 20 áut, ktoré majú rovnaké vlastnosti ako bežný model Ferrari 458 Italia, ale odlišný dizajn. Kúpiť sú dajú podľa agentúry AFP za šesť miliónov jüanov (cca 735-tisíc eur).

Ferrari poškodilo pamiatku

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu