Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Jedinečné predstavenie: Na oblohe sa objavila rýchla groteska!

Polárna žiara nad jazerom Minnewanka v Kanade
Polárna žiara nad jazerom Minnewanka v Kanade (Zdroj: YouTube)

O pôvode polárnej žiary sa kedysi tradovali rôzne príbehy. Indiáni a Eskimáci sa domnievali, že sú to tancujúci duchovia ich zomrelých predkov či predzvesť začiatku vojny. Dnes poznáme logickejšie vysvetlenie tohto javu, ktorý vedci naposledy zaznamenali pred pár dňami.

Po nedávnej výnimočne silnej slnečnej aktivite a extrémnych erupciách na Zemi došlo k sérii prudkých geomagnetických búrok, z ktorých najmohutnejšia prebehla zemskou atmosférou 23. a 24. apríla. Na oblohe boli viditeľné rýchlo sa pohybujúce prúdy svetla v jasne zelených a fialových odtieňoch. Svojimi tvarmi pripomínali rozmazané mraky zrýchlené ako v groteske.

Jedinečné predstavenie polárnej žiary bolo viditeľné takmer nad celým územím Kanady, na severe Spojených štátov v Chicagu, Buffale, Seattli, Bostone a čiastočne aj v Škandinávii. Úkaz kulminoval medzi jedenástou hodinou v noci a jednou hodinou ráno. Potvrdili sa tak teórie o tom, že sa aurora borealis väčšinou objavuje dve hodiny pred polnocou a dve po polnoci.

Polárnej žiare sa na severnej pologuli odborne hovorí aurora borealis a na južnej pologuli aurora australis. Najlepšie podmienky na jej sledovanie sú v období marec - apríl a september - október. Je to preto, že noci sú vtedy, najmä vo vysokých zemepisných šírkach, najtmavšie, informoval portál tn.cz.

Polárna žiara nad Kanadou

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu