Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krásny záber: Zo žiary sa na oblohe zrodil bájny vták Fénix!

Bájny vták Fénix
Bájny vták Fénix (Zdroj: Bjorn Jorgensen)

TROMSO - Výnimočný záber sa nedávno podarilo zachytiť prestížnemu nórskemu fotografovi Bjornovi Jorgensenovi. Uprostred polárnej žiary sa zrazu zjavil bájny mýtický vták Fénix, ktorý vyzeral, ako by sa so svojím trblietavým perím a roztiahnutými krídlami vznášal na oblohe.

Jorgensen, ktorý žije v meste Tromso, venoval posledných desať rokov svojho života dokumentovaniu krásneho prírodného javu známeho aj ako Aurora Borealis. Aby unikátne zábery uzreli svetlo sveta býva nútený čeliť teplotám hlboko pod nulou aj niekoľko hodín.

"Vedel som, že v tú noc bude dobrá šanca na objavenie polárnej žiary, ale netušil som, že bude taká silná," hovorí o svojom zážitku fotograf.

Fénix je mytologický tvor, ktorý nepotrebuje žiadnu potravu, ale žije iba zo vzduchu a rannej vlahy. Jeho domov leží na východe, v krajine podobnej raju, kde si stavia hniezdo. V každej dobe žije na svete práve jeden Fénix. Jeho perie má zlatisto-červenú farbu, ale po čase stráca svoj lesk ako Fénix starne. Keď uplynie 540 rokov (alebo podľa iných zdrojov 1461 rokov), Fénix si postaví z vonných korení hranicu na najvyššom strome a tú vychádzajúce slnko zapáli. Starý Fénix na hranici zhorí, ale o tri dni z popola vylezie červík, ktorý sa cez noc premení na nového krásneho vtáka. Mladý Fénix vyrobí zo zvyšku popola vajce, ktoré odnesie na oltár chrámu v Egypte.

Krásny záber: Zo žiary
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Bjorn Jorgensen)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu