Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Hanba pred celým národom: Hraním sa na Borata poriadne strápnil Čechov!

Martin Dušek ako svojrázna postavička
Martin Dušek ako svojrázna postavička (Zdroj: CT)

PRAHA - "To, že niekto natočí absolútnu hlúposť a považuje to za vtipné, sa stáva. Že niečo podobné potom odvysiela Česká televízia, sa tiež občas stane, aj keď by nemalo. Ale že Česká televízia pustí dokument, ktorý robí z Čechov veľkých hlupákov pred sudetským Nemcami a my ju za to musíme platiť z našich koncesionárskych poplatkov, je na pováženie," napísal portál reflex.cz o krátkom filme režiséra Martina Duška, ktorý má byť akousi napodobeninou Borata. Hoci sa ozývajú aj pozitívne hlasy, väčšina divákov má z diela zmiešané pocity.

Dušek čoby režisér aj herec v jednej osobe sa v dokumente s názvom Mein kroj postaví v podivuhodnom oblečení pred budovu v Augsburgu, v ktorej sa koná zjazd sudetských Nemcov a ich potomkov, ktorí boli vyhnaní z Československa. Tak ako Borat používa skomolený jazyk, tvári sa veľmi naivne a pýta sa na úplné nezmysly. Aby "zapadol", rozhodol sa zobrať si na seba boľševickú pioniersku šatku, na ramenách má "blikátka" zo starého auta a na nohách krátke nohavice.

V tomto kurióznom oblečení, ktoré vydáva za kroj z Českej Lípy, sa votrie medzi sudetských Nemcov a svojimi rozhovormi ich poriadne vytáča. Hoci sa snažia zostať slušní, otvorene mu povedia, že jeho oblečenie im vôbec nepríde vtipné a mal by sa ísť prezliecť. Nakoniec však padne kosa na kameň a usporiadatelia nechajú Duška zadržať políciou.

Vtedy však podľa Reflexu prichádza "najväčšia trápnosť a hanba dokumentu - Dušek vykrikuje, že je to odsun, a naráža tým na skutočné vyhnanie sudetských Nemcov, ktorí stoja obďaleč. Zrejme zabudol, že pri vyhnaní tisícov ľudí zavraždili, že ide u sudetských Nemcov dodnes o traumu ich národa. Iste, aj na odsun sa dá pozerať s nadhľadom a odstupom, ale robiť v tejto súvislosti hlupáka z Čechov i Nemcov je zvrátenosť".

Pod dokumentom, ktorý ČT zverejnila aj na svojej webovej stránke, sa rozprúdila búrlivá diskusia. "Takýto nezmysel by som čakal na ... tube a nie v Českej televízii! Nech sa pán Dušek realizuje kdekoľvek inde ale toto do českej verejnoprávnej televízie nepatrí. Kam to speje Česká televízia!?" napísal rozhorčený divák. A negatívnych názorov by sa našlo oveľa viac.

Na druhej strane existujú aj pozitívne príspevky: "Dávam plus. Humor provokačný až na hranici kŕča sa každému páčiť nemusí, ale tu bol využitý k dobrej veci - položenie otázky po identite seba a zmyslu celého diania okolo "sudeto-nemeckej otázky". Schopnosť sebareflexie je nutná a bránia sa jej spravidla ľudia, ktorí majú problém sami so sebou alebo so svojou obmedzenosťou."

Dokument si môžete pozrieť TU.

Tip: Pozrite si program Českej televízie na dnes. Viac na telkac.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu