Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Myslíte, že pol hodina denne s dieťaťom stačí?

OREO
OREO (Zdroj: PR)

BRATISLAVA - Dnešní rodičia sa snažia každú voľnú chvíľku aktívne venovať deťom. Nájsť vhodný pomer medzi súkromným životom a kariérou je takmer nemožné. Poznáte to - podľa situácie niečo uprednostníte a potom ostatné narýchlo doháňate. Deti vám rastú pod rukami a občas si nevšimnete nový zub, alebo ďalšiu jednotku, ktorú považujete za samozrejmosť. Zastavte sa a spýtajte sa svojich detí, čo majú nového, čo ich trápi – potrebujú vašu pozornosť a lásku. Trávime s nimi dostatočne veľa času? Pol hodina denne s deťmi – je to málo, alebo stačí? Čomu sa spolu venujete? A máte spoločné rodinné rituály?

Myslíte si, že polhodina vášho času deťom stačí? Aj keď máte pocit, že je to málo, odborníci upokojujú rodičov, že dôležitá je najmä kvalita času, ktorý im venujete. Deťom často stačí keď spolu upratujete, alebo len cestujete autom do školy a domov.

OREO Prieskum rodinných rituálov priniesol nový pohľad na slovenskú rodinu. So slovenskými rodičmi to nie je také zlé – s deťmi trávime priemerne 2 – 3 hodiny denne. Kým v minulosti sa o deti starali prevažne matky, dnes sa do výchovy aktívne zapájajú aj otcovia. Samozrejme, mamičky udržujú teplo rodinného krbu – starajú sa o domácnosť, nakupujú a učia sa s deťmi. Zvládajú súčasne variť, upratovať a popri tom ešte robia s deťmi úlohy. Množstvo povinností im zaberie väčšinu času a na obyčajné hranie im už neostáva čas. Napriek tomu majú s deťmi pevné citové putá a viac sa s nimi rozprávajú o pocitoch, preberajú zážitky a detské sny. Potvrdzuje to aj detská psychologička PhDr. Viera Ritomská z CPPPaP v Bratislave: „Matka zohráva kľúčovú úlohu v psycho-sociálnom vývine dieťaťa. Pre dieťa je základňou pre budovanie dôvery, pocitu istoty a bezpečia. Rovnako dôležitý je otecko – najmä pri dobrodružných aktivitách, do ktorých sa mamičky nepúšťajú.“  Ockovia sa výchovy zúčastňujú a keďže mnohí sú v kútiku duše stále malými chlapcami, svojim deťom dobre rozumejú. Najradšej sa s deťmi bláznia, strašia, alebo vyvaľujú v posteli pri telke.

Čo najčastejšie robíte so svojimi deťmi?

Slováci s deťmi trávia najviac času pri sledovaní TV. Ako ste na tom vy? Priznajte si – je to jednoduchšie ako stále niečo vysvetľovať. Ak však nebudete selektovať a kontrolovať, čo deti pozerajú, budete musieť odpovedať na nezbedné otázky typu prečo má tá teta len nohavičky, čo je to sex a prečo všetci hovoria „píp“. Výborným rodinným rituálom je spoločné stolovanie, na ktoré si nájde čas viac ako polovica rodín. Stále lepšie technické vybavenie rodín a ľahká dostupnosť filmov spôsobuje, že nechodíme s deťmi do kina a divadla – radšej sedíme doma vo svojom pohodlí azavoláme priateľov na televízny večer. A čo počítačové hry? Priznáva sa k nim zatiaľ len tretina rodín.

Rodinný rituál, ktorý sa šíri svetom

Rodinné rituály pomáhajú formovať správanie detí a socializovať ich. Rozvíjajú cenné vlastnosti u detí ako trpezlivosť, vytrvalosť, spoľahlivosť. Rodičom zároveň pomáhajú pri výchove, pomáhajú pri vytváraní pocitu spolupatričnosti, bezpečia a istoty. Čím je deň stereotypnejší - tým je pre dieťa harmonickejší, pokojnejší a čitateľnejší. Vychutnajte si pohodové chvíle s blízkymi s OREOm a zábavným rituálom Otoč! Oblíž! Omliekuj!.

Ak rituál ešte nepoznáte, prekvapte deti a manžela. Pripravte si k lahodnej sušienke pohár mlieka. Hneď ako chytíte do rúk OREO, OTOČTE dve čokoládové kolieska sušienky, každé opačným smerom. Keď oddelíte okrúhle kolieska OREO, jednoducho OBLÍŽTE lahodnú bielu náplň. Nakoniec kakaové kolieska OMLIEKUJTE, aby sa poriadne vykúpali v pohári s mliekom. A nezabudnite šíriť tento rituál ďalej. Spoločná rodinná hra povzbudí hravosť a zblíži celú rodinu tak, ako žiadna iná sušienka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu