Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Najextrémnejšia diéta všetkých dôb: "Jedlo" cez hadičku v nose!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ourvanity.com)

LONDÝN - Najnovším hitom v Británii je tzv. ketogénna diéta, ktorej základ tvorí umelá výživa prúdiaca priamo do žalúdka. Pre mnohých úplná šialenosť, ktorá si však aj na odbornej báze získava celý rad priaznivcov.

Metóda spočíva v 10 dňoch pôstu, kedy jedinec prijíma špeciálnu výživu zloženú z bielkovín, tekutiny a ďalších živín, ktoré sa počas 24 hodín vkvapkávajú pomocou plastovej trubičky priamo do žalúdka.

Počas 24 hodín teda žalúdok prijme v pravidelných intervaloch celkom dva litre výživy. Oddýchnuť si od hadičky, ktorá vedie do žalúdka cez nosovú dierku, možno maximálne na jednu hodinu denne, kedy osoba môže vypiť ľubovoľné množstvo vody, čaju i kávy, ale samozrejme bez akýchkoľvek prímesí a cukru.

Autorom tejto diéty je taliansky chirurg a odborník na umelú výživu Gianfranco Cappello z University of Rome's La Sapienza Hospital, ktorý podľa denníka Daily Mail touto diétou úspešne vyliečil už 40 000 chorých.

"Výhoda tejto diéty je v dvoch veciach. Po prvé necítite hlad a po druhé telo začne spaľovať tukové zásoby obrovskou rýchlosťou. Keď je strava podávaná 24 hodín nonstop, tak aj telo neustále zostáva v režime spaľovania tukov," vysvetľuje gastroenterológ Dr Ray Shidrawi, ktorý diétu predstavil v Británii.

Podľa Shidrawiho je pre ľudský organizmus prirodzenejšia než bežná ťažká strava založená na sacharidoch. Diéta je vhodná takmer pre každého s výnimkou ľudí so zlyhávaním obličiek a s alergiou na mliečne bielkoviny.

Hlavným nežiaducim účinkom je zápcha, spôsobená absolútnym nedostatkom vlákniny. Avšak to možno podľa Shidrawiho riešiť pomocou preháňadiel. Počas diéty je tiež nutné denne sledovať zloženie moču. Ketóny - látky, ktorá sa tvoria pri spaľovaní vlastného tuku, sa vyplavujú práve v moči a potom tiež dychom - je možné, že chudnúcim ľuďom bude zapáchať z úst.

Shidrawi tiež tvrdí, že ľudia sa nemusia báť ani jojo efektu. Podľa výskumu talianskeho otca diéty Cappella až u 85% ľudí zostala hmotnosť rovnaká aj po roku po skončení diéty.

Podľa ďalšieho odborníka na výživu Iana Marbera ide o najextrémnejšiu diétu, s ktorou sa stretol a sám by ju odporučil maximálne chorým ľuďom, prípadne tým skutočne morbídne obéznym.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu